пʼятниця, 21 вересня 2007 16:09

Водійські права обійдуться в 2 тисячі гривень

Цього року, за прогнозами, українці придбають півмільйона нових машин. Кожна четверта щодня виїжджатиме на вулиці Києва. Водіїв у столиці готують близько сотні курсів.

— Із весни учнів у мене побільшало вдвічі, — розповідає інструктор Руслан Онищенко, 33 роки. — Щодня — по 8–9 занять. Учимося їздити околичними вулицями, де рух менший.

В автошколі "АСС", що на столичному бульв. Лихачова, за 2,5 міс. навчання беруть 2,2 тис. грн, чи не найбільше в столиці. Але й записуються туди переважно жителі Печерська — найдорожчого району. Разом з інструктором навики керування вони відпрацьовують на легковиках "сітроен", "пежо" або "мітсубісі". На околицях ціни нижчі. Киянин Андрій Борис, 23 роки, пішов на курси "Сигнал", що по вул. Закревського, на житломасиві Вигурівщина-Троєщина. Учні вправляються на "ладах" і "тавріях". Зате ціна нижча — 920 грн. У вартість входять і витрати на пальне й мастило. Автошколу Андрій шукав через Інтернет.

— Живу в цьому ж районі, а їздити десь інде — це дві години втраченого часу, — пояснює він. — Для мене головним було домовитися про підходящий час занять. Початківців багато, і на вечірні уроки треба записуватися за кілька місяців. Хочеш швидше — записуйся зранку або на денні заняття. З інструктором цієї школи я розпланував уроки, як мені було зручніше.

Водійське посвідчення він отримав у серпні.

Водити вантажівки й автобуси — категорії "С" і "D" — у "Сигналі" навчать за 2100 грн. В автошколі спортивно-технічного клубу Дніпровського району, що по вул. Сосюри, заняття на категорії "В" і "С" тривають 4,5 міс. Коштують 1500 грн. Студенти віком до 21 року заплатять 1 тис. грн в автошколі на Столичному шосе.

Інструктор попередив: краще дати ментам "на лапу" 500 гривень

Для отримання водійського посвідчення початківці мають пройти медичний огляд. За нього заплатять 40–290 грн. Багато водіїв цю довідку купують, не обходячи лікарських кабінетів. На столичних курсах такий варіант пропонують за додаткові 170–180 грн.

Іспити на керування автомобілем і знання правил дорожнього руху кияни складають у міжрайонному реєстраційному відділі ДАІ на вул. Туполєва. Після сплати мита — 250 грн — їм видають заламіноване водійське посвідчення.

— Інструктор мене одразу попередив: краще дати ментам "на лапу", — каже киянин Сергій, 22 роки. — Сказав, без цього ніхто не проходить. Я довго не вагався, віддав ті 500 гривень. Тих, хто дав, заносять в окремий список. Ані правил, ані водіння я не здавав. Поїхали на Туполєва гуртом, усією нашою групою з автошколи, і отримали "корочки".

Киянка Анастасія Князькова, 28 років, запевняє, що на курсах хабарів не давала:

— Наші інструктори добре нас натренували. Правила дорожнього руху заучувала два тижні перед екзаменом з ранку до ночі. Інакше довелося б переекзаменовуватися.

Початківцям, ладним дати хабара, щоб пройти з першого разу і не вистоювати черги, водійські права в столиці обійдуться щонайменше в 2 тис. грн.


Скільки коштує навчання на курсах у Києві


 курси категорія  строк навчання, міс.  число занять з водіння*  ціна, грн  додаткові витрати 
 Автоленд вул. Юності, 3  В  2,5  14  1400  додатк. урок водіння — 50 грн
 Дарницька автошкола вул. Бориспільська, 26б  В

ВС
 2,5

4,5
 13

13
 915

1061
 на 60 л бензину А-95, на 220 л бензину А-76; додатк. урок водіння — 25 грн + витрати на 5 л бензину
 Київська автошкола вул. Челябінська, 2  В

ВС
 2

2
 12

12
 1370

1370
 —
 Либідь-А Оболонський пр-т, 9а  В  2,5  30  1500  додатк. урок — за домовленістю з інструктором
 Промінь вул. Світлицького, 13  В  2,5  12  1150  додатк. урок — 100 грн
 Укравтоцентр вул. Кошиця, 6  В  2,5  13  1380  додатк.урок — 120 грн
 Серна-2000 вул. Ольгинська, 2/4  В  2,5  14  1300  —

* тривалість одного заняття — 90 хв.


Нові групи набирають за вищими цінами

Жителька Рівного Вікторія Левчук, 30 років, місяць тому отримала права.
— Училася два місяці. Одразу заплатила 540 гривень. У цю ціну бензин не входить, — каже. — У червні нам начитували лекції. А з липня ми почали їздити.
За годину заняття на автомобілі Левчук платила інструкторові 12 грн. За правилами, кожен новачок повинен виїздити 20 год.
— Потім я доплатила ще 250 гривень — за бензин, — веде далі. — За тиждень до отримання прав я взяла меддовідки у нарколога та психіатра. Кожна — по 30 гривень.
За водійське посвідчення заплатила ще 270 грн. Отримала за день. Загалом витратила 1100 грн.
— Мені пощастило, — вважає Вікторія. — Бо наступна група платила вже за вищими цінами — 640 гривень.

Анна ІЛЬЮК

Зараз ви читаєте новину «Водійські права обійдуться в 2 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути