Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2020 06:31

Власників паїв хочуть обкласти податком

До порядку денного Верховної Ради включено законопроєкт №3131, який запроваджує мінімальний податок на кожен гектар землі сільськогосподарського призначення.

Законопроєкт зареєстрували в лютому. У червні його підтримав Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики. Пояснюють, що третина ринку агропродукції перебуває у тіні. Запровадження мінімальної податкової виплати дозволить додатково отримати сільським громадам 12–14 млрд грн на власний розвиток.

Прем'єр 44-річний Денис Шмигаль на­звав законопроєкт передчасним.

— Позиція уряду щодо збільшення податків на гектар землі така: ця ідея на сьогоднішній день передчасна. В умовах кризи фермери просять підтримки від держави. Звертатимемося до депутатів, щоб вони рішення не приймали, — каже Шмигаль.

Зараз одноосібники сплачують земельний податок до 300 грн із гектара. Розмір встановлюють громади.

— Суть законопроєкту — всі власники паїв, які не здають їх в оренду, мають заплатити податок у розмірі 5 відсотків нормативно-грошової оцінки землі. Сьогодні гектар оцінюють у 30 тисяч гривень. Отже, з кожного доведеться заплатити 1,5 тисячі гривень податку. І навіть тоді, якщо втратили врожай чи земля стояла незасіяна. Якщо ж пай перебуває в оренді, то податок платитиме орендар, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Вводити зараз такий податок, коли перебуваємо в системній кризі, неприпустимо.

Депутати вважають, що кожен фермер щороку отримує фіксовані гроші. Це повна маячня. В Україні сільське господарство має високий ступінь ризику: неврожай, засуха, пожежі, шкідники, врожай застряв на елеваторі чи відібрали рейдери.

Паї мають майже 7 млн українців, за даними Держгеокадастру. Середній розмір ділянки — приблизно 4 га. 4,7 млн власників обробляють землю самі. Решта — здають в оренду агрофірмам.

— Мова йде про 13–15 мільйонів гектарів землі, які українці обробляють самостійно. Запропонований законопроєкт фактично стимулюватиме власників продавати її або здавати в оренду. Розмір плати за землю почнуть занижувати. Бо агрохолдинги розумітимуть, що людям нікуди діватися: якщо не здати землю в оренду, то доведеться платити податок.

Профільні агроасоціації кажуть, що ініціатива не торкнеться ділянок до 1 гектара. Але в Україні середній розмір земельного паю більший. Ділянок в обробці до гектара невелика кількість.

В Україні зараз діє так звана аграрна тріада, яка унікальна в світі. На ринку є великі агрохолдинги, вони залучають інвестиції і забезпечують експортний вал. Середні фермери покривають продуктову безпеку країни. Третя група — дрібні фермери, вони відповідають за продуктове різноманіття на ринку. Знищення дрібних і середніх фермерів призведе до обезземелення селян. В Україні закон призведе до укрупнення фермерських господарств. Два-три мільйони дрібних фермерів збанкрутують.

Зараз ви читаєте новину «Власників паїв хочуть обкласти податком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути