Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2007 16:26

Весілля за гуцульським звичаєм обійшлось у 10 тисяч гривень

Петро й Ганна Линдюки, молодята з гірського села Космач Косівського району Івано-Франківської обл., весілля справили за давнім обрядом. Святковий одяг почали збирати заздалегідь.

Спочатку молода замовила вишивальницям довгу сорочку з конопляного полотна, з широкими візерунками на рукавах і грудях. Віддала за неї тисячу гривень.

— Вартувало дешевше, ніж іншим, бо я дала своє полотно, — каже Ганна Линдюк, 21 рік. — Метр конопляного коштує 150 гривень. А треба чотири. Сорочку для молодого, ще й штани-холошні я вишивала сама — заощадила півтисячі. Холошні Петро купив за 400 гривень.

Поверх сорочок гуцули надягають кептарі — вишивані кожушки-безрукавки. На них Линдюки витратили 3 тис. грн. Спідницю-запаску з кольоровим паском для молодої купили за 325 грн. Петро підперезався бакунтовим пасом — ременем завширшки 10 см, прикрашеним срібними та мідними пластинами.

— У давнину паси вдягали тилько багаті гуцули, — каже Петро Линдюк, 26 років. — Мені його старий вуйко продав за півтори тисячі. Гуцул має йти до вінця у смушковій шапці-джумирі. До неї пришитий віночок. За те я віддав ще 320 гривень.

Латунний топірець купив на базарі в Косові за 50 грн. Без нього справжній гуцул не може ходити, пояснює Петро.

Для Ганни весільний вінок позичали на два дні. Заплатили 170 грн. Узулися молоді в шкарпетки-капчури й постоли з телячої шкіри. На них витратили 450 грн.

— До вінчання треба вбирати гуглі — білі вовняні накидки із цвітастими шнурівками, — веде далі Петро. — Гуглі для себе й моєї випозичив за 60 гривень.

До церкви їхали кіньми. Линдюки наймали їх за 50 грн, бо своїх не мають. Неподалік церкви Петро та Ганна прив"язали одне одному до зап"ястя сирні калачики, прикрашені бісером. Такі в Космачі роблять кілька майстринь. За пару віддали 30 грн. На вінчанні священик почепив на плечі молодої білу шовкову стрічку — рантух. Петро купив її в Коломиї. За вінчання дали 160 грн.

Музикам Линдюки заплатили 1,6 тис. грн. На вбрання й обряди за гуцульським звичаєм молоді витратили близько 10 тис. грн. Трохи менше пішло на частування гостей.

Зараз ви читаєте новину «Весілля за гуцульським звичаєм обійшлось у 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути