Ексклюзиви
середа, 03 листопада 2010 22:10

Валютні кредити узаконили

Національний банк 29 жовтня видав офіційне роз'яснення про те, що валютні кредити — законні.

Аргументують це законодавчими нормами. Зокрема, статтями 2, 47 та 49 Закону "Про банки і банківську діяльність". Там зазначено: банки мають право здійснювати кредитні операції в іноземній валюті на підставі ліцензії й письмового дозволу.

2008-го НБУ заборонив банкам позичати валюту громадянам — фізичним особам. Тепер фінустанови дають такі позики тільки юридичним особам — підприємствам, які отримують виторг у валюті.

— У докризовий період левову частку позик давали у валюті. Наприклад, дев'ять із десяти кредитів на житло, — говорить 26-річний Олександр Сєдих, фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг". — Однак після обвалу курсу гривні до долара та євро громадяни втратили спроможність повертати кредити. Бо суми щомісячних платежів у перерахунку на гривні збільшилися вдвічі. Рівень простроченої заборгованості зріс до критичного рівня. Нацбанк й обмежив валютне кредитування.

Позичальники почали судитися з банками. Вимагали визнати недійсними кредитні угоди у валюті. Обґрунтовували розпорядженням НБУ. Кілька судів таки скасували кредитні договори. Клієнтів звільняли від зобов'язань повертати позику.

— Це загрожувало зростанням неплатежів банкам. За офіційними даними, частка проблемних кредитів становить 12 відсотків. Позови про скасування кредитних договорів у валюті могли стати масовими. Тому Нацбанк видав роз'яснення про чинність кредитних угод у доларах та євро, — продовжує експерт.

Щодо валютного кредитування громадян, заборона НБУ продовжує діяти. Банки позичають їм лише у гривні. Обмеження триватиме не менш як два-три роки, припускає Олександр Сєдих. Однак раніше укладені договори у доларах чи євро вважають чинними.

Зараз ви читаєте новину «Валютні кредити узаконили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути