Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 07:00

У відрядження їздили по всій країні. Працювали лише вночі

— Удома працював на станції техобслуговування. Зарплату отримував невелику, а затримуватися на роботі міг до пізньої ночі. Вирішили з товаришем поїхати в Польщу на півроку, — розповідає 22-річний ­Сергій Кулінченко з міста Золотоноша Черкаської області.

— Першу роботу знайшли через агентство в Україні. Говорили, будемо працювати на теплому складі. А виявилося, що то морозильна, де зберігають молоко та м'ясо. Їздили зі сканерами і збирали замовлення для магазинів. Обіцяли, що зніматимуть квартиру. А заселили в гуртожиток, де жило по семеро людей у кімнаті. Відпочити після роботи було неможливо.

Через тиждень звільни­лися. Вирішили знайти роботу самостійно. Друг знав польську, бо раніше вже їздив на заробітки. Шукали вакансії в інтернеті. Домовилися про роботу в Гданську. Там обіцяли платити 120 злотих на день — 950 гривень. Підприємство винаймало двоповерховий будинок. Жили 15 працівників, по двоє в кімнаті. Працювали 10–12 годин на складі одягу. Збирали замовлення і пакували посилки. Коли відкривали коробки з речами, іноді канцелярським ножем псували їх. Звичайно, ніхто не зізнавався в цьому. Бо за куртку могли вирахувати із зарплати 800 злотих. Браковані речі відправляли замовникам, ті потім повертали їх назад на фірму. Товар списували. Працівників ніхто не карав.

Пробули в Гданську три ­місяці. Потім із другом поїхали з польською візою в чеську столицю ­Прагу. Порадив так зробити чоловік, який жив із нами. Їхали більше з цікавості. Працювали в Чехії нелегально. До Нового року прикрашали торгові центри гірляндами, встановлювали ялинки. У відрядження їздили по всій країні. Працювали лише вночі. Було дуже незвично й цікаво ходити порожніми магазинами. Платили 1500 гривень за день.

Подобалося ставлення керівництва до робітників. Коли щось не виходить, не кричали. Пояснювали, як правильно зробити. Якщо зарплату затримували чи вираховували якусь суму, завжди казали, чому. У Чехії гроші отримували готівкою. У Польщі зарплату перераховували на картку.

Наприкінці лютого знову збираюся до Чехії. Роблю візу на два роки. Роботу шукатиму самостійно або через знайомих.

Зараз ви читаєте новину «У відрядження їздили по всій країні. Працювали лише вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути