Ексклюзиви
понеділок, 15 вересня 2008 18:51

Юлія Тимошенко відкрила туристичну фірму

У туристичному бізнесі киянка Юлія Тимошенко понад 10 років. Із чоловіком  відкрили компанію "Круїз-ЮТ".

— У радянські часи мені пощастило побувати в Німеччині, — згадує Юлія, 46 років. — Брат там служив, то прислав виклик. Я загорілася показати їхні міста, музеї та магазини іншим людям.

Юлія Тимошенко раніше працювала на заводі технологом. Її чоловік — пожежником. Досвідом поділилася Юліна знайома, яка на початку 1990-х мала власну турфірму. Спершу Тимошенко влаштувалася менеджером у іншу агенцію. Заодно вступила в "наргосп". Нині це Національний економічний університет.

Фірму "Круїз-ЮТ" відкрили за три роки. Орендували офіс, закупили комп"ютери. Вклали $15 тис. Ще внесли 20 тис. євро статутного фонду. Без нього не дають ліцензії, пояснює підприємиця. За приміщення на вул. Грушевського, неподалік Верховної Ради, нині платять $1,6 тис.

— Спочатку працівників не наймали, щоб зменшити витрати. Працювали удвох із чоловіком, — продовжує. — Літали за кордон, щоб домовитися із тамтешніми компаніями про прийом наших туристів. Сама й групи супроводжувала.

Почали із поїздок до Польщі. Згодом додалися Румунія, Єгипет, Іспанія та Німеччина. Однак перший рік пропрацювали в збиток. Люди побоювалися брати путівки маловідомої фірми.

— Ми запросили родичів та знайомих. Ті поприводили своїх знайомих. Їхня порада — найдієвіша реклама. Отак і закрутилося, — пояснює.

Турфірма в середньому заробляє 100 тисяч доларів на рік

У Юлії Тимошенко працюють чотири менеджери та бухгалтер. Платить їм до $500 на місяць. І ще 10% із кожної проданої путівки. Також менеджери їздять у турпоїздки за півціни. Власниця запевняє, що сама отримує 5% від ціни путівки.

— Заробітки залежать від сезону. Найбільше поїздок улітку та взимку. Тоді формуємо групи по 100 осіб. Наприклад, в Угорщину чи Австрію. Веземо трьома автобусами або орендуємо цілі залізничні вагони. Графіки заїздів на наступний сезон складаються на півроку, — зазначає. — Цього сезону в нас придбали путівки 173 туристи. Ще більше продали іншим турагенціям.

Усі витрати Юлії Тимошенко окупилися за три роки. Нині "Круїз-ЮТ" має статус туроператора. Тому купує місця в готелях за оптовими цінами. Іншим агенціям продає їх уроздріб за тими ж тарифами, які готелі виставляють своїм постояльцям. Улаштовує екзотичні тури — до Тунісу, Таїланду й Марокко. Путівки до Об"єднаних Арабських Еміратів найдорожчі — від $1000. У ціну входить житло, сніданок і переліт.

— Відкрити турфірму тепер коштує 12–13 тисяч доларів, — розповідає Сергій Гіровець, 31 рік, керівник франчайзингового напрямку мережі турагенцій "Поїхали з нами". — Гроші потрібні на оформлення документів, меблі та дозволи. Ще треба отримати ліцензію за 20 тисяч євро.

Вигідно оформитися туроператором. Вони заробляють на знижках іноземних турфірм. У середньому це 15–20% від ціни путівки. Наприклад, із однієї путівки до Туреччини ціною $1 тис. заробляють $200. Турагенції викуповують путівки в туроператорів. Тому заробляють менше.

— Агентство середньої руки, яке возить туристів на курорти, в європейські країни, заробляє в середньому 100 тисяч доларів на рік, — запевняє Гіровець. — Крупний туроператор може й мільйон заробити.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко відкрила туристичну фірму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути