пʼятниця, 19 квітня 2019 07:05

Улітку долар подешевшає

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  У середу в обмінниках на столичному Хрещатику долари продавали по 26,85–26,89 гривні. Скуповували у населення по 26,7–26,81
У середу в обмінниках на столичному Хрещатику долари продавали по 26,85–26,89 гривні. Скуповували у населення по 26,7–26,81

До кінця року долар в Україні подорожчає до 28,66 грн, прогнозує Міжнародний валютний фонд. За даними міжнародних рейтингових агентств, американська валюта коштуватиме на рівні 31 грн.

— Прогнози Міжнародного валютного фонду оптимістичні. Якщо врахувати стан золотовалютних резервів, перекази грошей з-за кордону й ситуацію в Україні, курс долара до кінця 2019-го коливатиметься в межах 27–30 гривень. Нічого поганого в цьому немає. Нацбанк не повинен витрачати золотовалютні резерви і штучно підтримувати гривню. Адже бюджет на цей рік розробили з можливістю подорожчання долара до 30 гривень, — говорить фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років. — Сьогодні на курс валют впливають вибори. У країну завозять гроші, гривня зміцнюється. Крім того, Мінфін випускає гривневі облігації зовнішнього займу під високі ставки — 10–12 відсотків. Завдяки цьому залучають капітал з усього світу. Також національну валюту підтримують грошові перекази заробітчан. Є й негативні фактори. Зокрема, занепад українського виробництва внаслідок війни і загарбання наших територій. Наша продукція не витримує конкуренції з європейськими товарами. Масово купуємо в Євросоюзі овочі, фрукти, молочні продукти. Бо там вони коштують дешевше.

До осені валютної паніки не буде. Не варто боятися, що після виборів курс зросте. Він не залежить від того, хто стане президентом. Ще один важливий фактор — тіньова економіка. З нею останнім часом всі активно боролися. Водночас саме вона дозволяє Україні триматися на плаву. Йдеться про виробництво в сірому економічному полі, яке держава не бачить. Сьогодні завдяки цьому існує підприємництво.

— МВФ й інші організації прогнози курсу валют роблять щокварталу. Як показує досвід, ці цифри рідко справджуються. Адже передбачення більше теоретичні, ніж практичні, — каже економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— На курс валют в Україні впливають заробітчани, купівля-продаж державних цінних паперів іноземцями. Зовнішня торгівля, зокрема, експорт кукурудзи. Також — виплата зовнішніх боргів. ­Останні потрохи погашаємо. Зовнішня торгівля працює більш-менш нормально. Тому причин для суттєвого знецінення гривні немає. Вона стабільна. Влітку може зміцніти до 26 гривень за долар. Бізнес менше купуватиме валюти. А люди, навпаки, активніше витрачатимуть гроші на відпочинок.

Традиційне знецінення гривні варто чекати восени. Тоді зростуть виплати за зовнішніми боргами й почнеться опалювальний період. Будемо більше купувати імпортного газу. Загрози, що наприкінці року долар подорожчає до 31–32 гривень, немає. Курс коливатиметься в межах 27,5–28 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Улітку долар подешевшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути