Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2019 07:40

Українці несуть гроші в банки

Банки підвищили ставки за гривневими депозитами. На термін від місяця до шести пропонують зберігати гроші під 10–14% річних. Вклади на рік — від 14,69%. За валютними вкладами ставки не перевищують 3% річних.

На депозитах українці тримають 451,9 млрд грн, за даними Фонду гарантування вкладів. Статистика не враховує вклади в Ощадбанку. Він не є учасником Фонду.

— Сьогодні на гривні банки можуть заробляти пристойні гроші. Вкладають кошти в облігації внутрішнього державного займу, купують депозитні сертифікати Нацбанку. Тому зацікавлені в гривневих депозитах, — пояснює фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Банки можуть пропонувати українцям зберігати гроші під 13–15 відсотків річних. Це економічно обґрунтована ставка. Найближчим часом прибутковість гривневих депозитів зросте ще на 1 відсоток. Щодо валюти — інша ситуація. Гривня зміцнюється. Фінансова подушка з доларів і євро стає збитковою для банків. Тому валютні депозити беруть під низькі відсотки. Українці надають перевагу короткостроковим депозитам. Найпопулярніші — до шести місяців у гривні під 14–15 відсотків річних.

Населення активно несе гроші в банки. Зараз маємо депозитів на 527 мільярдів гривень. Але є кілька ризиків. Зокрема, багато коштів лежить на депозитах до запитання. Під час кризи ці гроші першими заберуть із банків. Крім того, понад 300 мільярдів гривень українці зберігають у державних банках. У випадку кризи, державі буде складно повернути ці гроші.

Зараз ви читаєте новину «Українці несуть гроші в банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути