Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2019 07:16

"Завідувачка мала свій журнал. Місце коштувало 350 доларів"

Автор: WWW.VSIM.UA
  У Хмельницькому відкрили новий дитсадок у мікрорайоні Озерна. Будували два роки, витратили 53 мільйони гривень. Має три поверхи, розрахований на 370 дітей. У дитсадку буде чотириразове харчування. Харчоблок поділений на кухню, кімнати для миття посуду, обробки м’яса та для холодильників. Їжу в групи доставлятимуть ліфтом
У Хмельницькому відкрили новий дитсадок у мікрорайоні Озерна. Будували два роки, витратили 53 мільйони гривень. Має три поверхи, розрахований на 370 дітей. У дитсадку буде чотириразове харчування. Харчоблок поділений на кухню, кімнати для миття посуду, обробки м’яса та для холодильників. Їжу в групи доставлятимуть ліфтом

До 20 вересня батьки дошкільнят, які за електронною чергою потрапили в дитячі садки, повинні написати заяви на зарахування. Набір відбувається в групи раннього розвитку та молодшу.

На Львівщині оновили систему електронної черги. Діють відкриті списки. Батьки можуть контролювати місце дитини в черзі в дитсадки. Таким чином вираховують, до якого з обраних дошкільних закладів має шанс потрапити.

— Завдяки відкритим спискам мою дитину зарахували в державний садок, який у місті вважається одним із найкращих, — каже львів'янка 32-річна Ірина Куца. — Без хабарів і домовленостей. Раніше я хотіла туди влаштувати старшу доньку, їй зараз 10 років. Це виявилося нереально. Тодішня завідувачка мала свій журнал із чергою. Туди потрапляли лише за гроші. Місце коштувало 350 доларів. Довелося дитині ходити в гірший садок. Молодшу доньку Марію зареєструвала в електронній черзі, коли їй було 5 місяців. Зараз це роблять із 1 вересня. Тоді ж реєстрація починалася 2 січня о 9:00. Я підготувалася. Усі поля в заявці заповнила наперед, швидко відправила. Через годину сайт, на якому відбувалася реєстрація, завис. Цілий день не відходила від комп'ютера. Коли з'явилися списки, була друга в черзі. До появи відкритих списків підходила до завідувачки. Запитала, чи моя дитина потрапляє. Вона сказала, що надія маленька. Бо буде багато пільговиків. Радила змінити садок. Потім я дізналася, що не можуть набирати більше 20 відсотків дітей пільгових категорій від загальної кількості місць. Бачила, що в нас є всі шанси потрапити. Але хто його знає. У випадку невдачі була готова позиватися до суду. Десь у першій половині червня прийшло повідомлення на телефон, що доньку зарахували в обраний дитсадок. Останній раз я відчувала таку ейфорію, коли народила першу дитину. Це була перемога. Нарешті повірила, що в Україні щось змінюється на краще.

Син 26-річної Лариси Середи не потрапив у групу раннього розвитку одного з дитсадків Луцька. Вона не написала заяву на зарахування дитини, бо вдома зламався комп'ютер.

— Максима зареєструвала в електронній черзі. Але в мене поламався комп'ютер, я не могла контролювати чергу. Після ремонту всі дані зникли, код доступу до своєї заявки забула. Вирішила чекати, коли зателефонують із садочка. Пройшла перша хвиля — не отримали жодної звістки. Родичка порадила чекати другої хвилі зарахування. На початку серпня пішла до завідувачки. Вона сказала, що Максима немає в списку. Виявилося, я вчасно не написала заяву і сина зняли з черги. Благала, аби взяли — не погодилися. Каже, вже списки сформовані, на його місце іншу дитину повинні взяти. 5 серпня по-новому зареєструвала сина в черзі. Сподіваюся, що наступного року таки потрапить у молодшу групу. Хоча ніхто гарантій не дає. Перед нами багато дітей, зареєстрованих значно раніше. Такий хаос по всій Україні. Донька моєї куми, яка живе у Львові, по черзі потрапила в садок. Але її не взяли, бо дитина не має львівської прописки. Хіба це законно? Також була несправедливість при реєстрації. Дітей можна було ставити на чергу 2 січня наступного року після їхнього народження. Дитина, що народилася 31 грудня, вже через день була в черзі. Інше ж немовля, яке прийшло в світ 1 січня, батьки могли зареєструвати аж через рік. Діти із різницею в один день мали нерівні права.

2490 гривень мають одноразово сплатити батьки дітей без київської реєстрації, яких цього року зарахували до столичних дитсадків. Також вони повністю оплачують харчування. Дітям зі столичною реєстрацією їжа виходить на 30% дешевше — від 22 до 32 грн на день. У Запоріжжі діти без міської прописки в дитсадках харчуються за 28–42 грн/день. Батьки зареєстрованих платять 16–25 грн. У Тернополі перші сплачують 22–25 грн, другі — 14–16 грн. У львівських дитсадках батьки оплачують 60% харчування — 20–24 грн. 40% виділяють із міського бюджету. Стільки ж компенсує місцева влада в Луцьку. Батьки дітей без прописки додатково вносять від 25 до 30 грн за день.

35 гривень — мінімальна вартість додаткового заняття в дитсадках. Записують на уроки англійської мови, танців.

Батьки вигадували пільги

— На зустрічах із батьками прошу — будьте максимально чесні, дотримуйтеся правил. Електронна черга для того й створювалася, аби все було прозоро, — говорить Наталія Клочко з управління освіти Львівської міськради.

— Цього року реєстрували дітей у черзі в дитсадки з 2 вересня. Напередодні батьки створювали собі заявку, аби бути першими. Натомість програма їх блокувала. Змушувала перереєстровувати з 9-ї ранку. Щоб усі були в рівних умовах. Також часто батьки ставили неправдиву дату народження дитини, аби швидше зареєструвати. Згодом писали: "Ми помилилися, дозвольте змінити дату". Не дозволяли, скасовували заявку. Цього року документи дитини мають подавати он-лайн. Коли цього не було, вигадували різні пільги. Електронна система це пропускала, дитину зараховували в дитсадок поза чергою.

Аби зменшити кількість дітей у черзі, в деякі групи набирають по 30 осіб.

— Раніше в групах раннього віку було по 15–20 діток. Протягом року побачили, що реально садок відвідують 50–60 відсотків зареєстрованих дошкільнят. Часто батьки оформляють дітей у садок. Але не водять. Виходило, що три працівники та кухня обслуговували по сім-вісім дітей у групі. Тепер, де є великі приміщення, групи розширили.

Зараз ви читаєте новину «"Завідувачка мала свій журнал. Місце коштувало 350 доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути