— Пішла на ринок і обрадувалася, — каже киянка Ольга Буденчук, 27 років. — Купила капусту по півтори гривні, моркву і буряк — по 2 гривні. Тиждень-два тому все було дорожче.
На вихідних Ольга скуповувалася в селян, що торгують городиною на тротуарі вул. Курської. Це на столичному житломасиві Першотравневий.
На Лук"янівському ринку теж знизилися ціни. Пенсіонерка Антоніна Іванівна продає картоплю. Велика в неї по 3 грн/кг, менша — 2,5 грн.
— Бери, доцю, картопля чиста, як яйце, — умовляє продавчиня. — Я з Броварського району, усе зі свого городу. Скоро весна, то картоплю треба спродати. Місяць тому я продавала по 4 гривні.
У столичних супермаркетах ціни часто нижчі. Приміром, у "Сільпо" кілограм білокачанної капусти коштує 0,99 грн, цибуля по 1,15 грн/кг. А морква — від 2 грн. Це на 50–80 коп. дешевше, ніж на ринках. Яблука з українських садів на київських базарах продають від 3,5 грн. Загалом ціни на 30–50% нижчі, ніж торік. Приміром, капусту 2008-го продавали по 2 грн/кг і вище.
— До весни завжди ціни знижуються, — розповідає Марія Колесник, 32 роки, із консалтингової компанії "ААА". — Зараз на ринку надлишок продукції, тому ціни падають. Виробники хочуть продати все до початку нового сезону, а особливого попиту немає.
Коментарі