четвер, 28 січня 2021 00:55

"У деяких країнах пропонують нульові або від'ємні відсотки за валютними депозитами"

Автор: Мирослава Бондаренко
 

Національний банк цьогоріч прогнозує зниження доларизації економіки до 15–20%. Зараз становить 40%. Бо українці більше довіряють американському долару, ніж гривні. Причини — знецінення національної валюти, банківські кризи, недовіра до влади.

— Плани Нацбанку реальні. Гривня стає популярнішою в населення та бізнесу. Відсотки за гривневими депозитами зараз набагато вищі, ніж за валютними. Деякі фінустанови пропонують максимально низькі ставки для валютних депозитів. Фактично люди просто зберігають гроші на рахунку, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Коли ми працюємо, отримуємо зарплату й купуємо на ці гроші долари, то інвестуємо в економіку Сполучених Штатів. Замість того, щоб підтримувати свою. Людина накопичує долари, а завтра закривається підприємство, де їй платять зарплату. Починає витрачати накопичені долари. У цей час у Сполучених Штатах навпаки — відкриється нове підприємство, що підвищить конкуренцію на світових ринках.

Двовалютна економіка нестабільна. Нам потрібно орієнтуватися на країни із сильними позиціями національних валют. Зокрема, на Польщу. Поляки не вимірюють ціни в іноземній валюті. В Україні навпаки. На підприємствах зарплату називають у доларах. Нерухомість, авто купуємо за американську валюту. Це одна з причин, чому ми так відрізняємося від Польщі за структурою економіки й динамікою розвитку. В деяких країнах зараз пропонують нульові або навіть від'ємні відсотки за валютними депозитами. Наприклад, у Швейцарії вкладники платять комісію банку за збереження коштів на рахунку. Незабаром українські банки теж тільки зберігатимуть валюту на рахунках, без виплати відсотків.

Валютні кредити для населення в Україні заборонені. Бізнесу їх надають. Чимало підприємств збанкрутували через валютні позики. Наприклад, брали кредит, коли долар коштував 23 гривні. А віддавати треба по 28. Саме тому валютні позики для бізнесу мають поступово зникнути.

Для країн, що розвиваються, нормальний рівень доларизації 10–15 відсотків. Повністю відмовлятися від використання долара недоцільно. Загалом Україні треба більше орієнтуватися на євро. Бо в нас у законодавстві закладений європейський вектор. Майже 50 відсотків експорту йде в Євросоюз. Трудові мігранти працюють переважно там.

Населення й бізнес ­вивели з банківської системи за роки незалежності приблизно $97 млрд, за даними Нацбанку. Західні фінансові установи оцінюють, що на руках в українців — від $40 до $60 млрд.

— Якщо Нацбанк ­візьме за основу приклад Польщі, то виграють всі — споживачі, підприємці, банки, держава, — продовжує Кущ. — Що більше проходитиме операцій у націо­нальній валюті, то більше податків отримуватиме бюджет, зменшуватиметься обсяг тіньової економіки. Погано, якщо зменшуватимуть кількість доларів за рахунок жорстких адміністративних заходів із боку банків, податкової, Нацбанку. Або штучно знижуватимуть ставки за валютними депозитами.

Зараз ви читаєте новину «"У деяких країнах пропонують нульові або від'ємні відсотки за валютними депозитами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути