четвер, 11 грудня 2008 18:36

Тетяні Гнатовській ЖЕК зменшить квартплату за холодні батареї

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Тетяна Гнатовська міряє температуру у своїй квартирі на вулиці Героїв Сталінграда. Термометр показує 15 градусів
Киянка Тетяна Гнатовська міряє температуру у своїй квартирі на вулиці Героїв Сталінграда. Термометр показує 15 градусів

72-річна Тетяна Гнатовська із сином та невісткою живе у трикімнатній квартирі на столичній вул. Героїв Сталінграда. Взимку в оселі не більше +15°С. Батареї холодні.

— За опалення нам нараховують 94 гривні. Ми вчасно сплачуємо рахунки. Але за що тут платити? — скаржиться пенсіонерка. — Кілька років у нас проблеми. Тепловики і сантехник жеківський не раз приходили, щось лагодили. Все марно.

У помешканні родина ходить у теплому одязі та взутті. На ніч жінка надягає куртку та теплі штани. На голову — хустину. Син Гнатовської, 36-річний Олексій, поставив у великій кімнаті електрообігрівач. Однак обігрівати все помешкання — дорого.

До Гнатовських заходить сусідка Ганна Ставцева, 34 роки. Каже, в неї також холодно.

— У мене семеро дітей, вони постійно хворіють. У нас перший поверх, то в одній із кімнат підлога та стіни інеєм вкриваються. Я вирішила так: немає тепла — не буде квартплати.

Пенсіонерка дізналася, що за погане опалення мають зменшувати квартплату. Це передбачено постановою Кабміну N630 від 21 липня 2005 року. Якщо впродовж 12 год. температура повітря в квартирі нижча +18°С, ЖЕК має знизити плату за опалення на 5%. Далі, за кожен градус нижче цієї норми, треба знімати ще по 5%. При температурі +12°С або нижче плату за опалення взагалі скасовують.

— Виходить, мені мають зменшити квартплату на 15–20 гривень, — міркує жінка. — При моїй пенсії в 588 гривень чого я маю переплачувати за холодні батареї? Вимагатиму перерахунку.

Температуру в житловому приміщенні має засвідчити комісія ЖЕКа. На початку грудня жінка написала заяву. Житлово-експлуатаційна контора зобов"язана прислати комісію протягом двох днів. А впродовж трьох наступних днів має перерахувати плату за опалення.

— Заяву зареєстрували, але комісія не прийшла ні за два дні, ні за п"ять, — продовжує Тетяна Юхимівна.

Минулого понеділка Гнатовські склали акт самостійно. За законодавством він теж може бути підтвердженням. Але треба взяти у свідки двох інших осіб. Гнатовська запросила сусідів Олександра Івахненка і Ганну Ставцеву. Пенсіонерка кладе на стіл кімнатний термометр. Показників чекають 10 хв. На шкалі +15°С. Гнатовська записує показник в акт. Зазначають дату й адресу. Разом підписуються.

Складений акт Гнатовська понесла в ЖЕК.

— Зимою всі ходять у верхньому одязі. Якщо наполягаєте, пришлемо комісію, — обіцяє секретарка в приймальні начальника ЖЕКа. — Поміряють температуру. Але й перевірять, чи заклеєні у вас вікна та балкони. Після засвідчення комісії зроблять перерахунок.

— Комунальні послуги — це теж товар. Якщо він неякісний, вам мають сплатити відшкодування, — радить Ксенія Проконова, 23 роки, юрист громадської організації "Качай права". Вона два роки діє в Києві. — Якщо житлово-експлуатаційна контора відмовляється реагувати на скаргу, візьміть письмову відмову. Якщо і в ній відмовляють, пошліть їм скаргу рекомендованим листом із описом вмісту й повідомленням про вручення. Маючи на руках копії скарг та квитанції, можна звертатися до суду. Із ЖЕКа слід вимагати не тільки відшкодування за погане опалення, а й моральні збитки.

Жеківці здалися на вимоги Гнатовської. Перерахунок пообіцяли до кінця грудня.

— Ми можемо це і без комісії зробити, — пообіцяли.

Зараз ви читаєте новину «Тетяні Гнатовській ЖЕК зменшить квартплату за холодні батареї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути