Ексклюзиви
понеділок, 06 жовтня 2008 18:06

Таїсія Тюркіна продає півтонни меду за вихідні

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Пасічниця Таїсія Тюркіна з Первомайська Миколаївської області дає скуштувати різні сорти меду киянці Олені. На виставку меду, що відбулася в Національному експоцентрі України, подружжя Тюркіних привезло півтонни солодощів
Пасічниця Таїсія Тюркіна з Первомайська Миколаївської області дає скуштувати різні сорти меду киянці Олені. На виставку меду, що відбулася в Національному експоцентрі України, подружжя Тюркіних привезло півтонни солодощів

Жителька міста Первомайськ Миколаївської області Таїсія Тюркіна, 60 років, тримає пасіку на 70 вуликів.

— Це наш родинний бізнес уже другий десяток років, — каже жінка. — У сина Сергія ще більша пасіка — 170 бджолосімей. Але найбільше тримає донька — понад двісті вуликів. Вона колись викупила колгоспну пасіку. Сама ж досі працює вчителькою. При її зарплаті хоч-не-хоч, а треба підробітків.

Улітку пасічники вивозять вулики на поля. Для цього купили вагончики на тракторних причепах. Зимою тримають вулики в приміщеннях — зимівниках.

— У доньки три вагони вуликів, а в мене тіки один вагон.

Виїжджають на поля Кіровоградської області. Минулої весни змінювали місце медозбору сім разів. Шукали поля гречки, зарості жовтої акації, сніжноягідника та барбарису.

— Майданчик для вуликів влаштовуємо на пологому південному чи пiвденно-захiдному схилі, і щоб був захищений вiд холодних пiвнiчно-схiдних вiтрiв. Вулики має добре прогрівати сонце. У спеку треба, щоб над ними була легка тінь, — ділиться досвідом Таїсія Тюркіна. — Хоча рівне сухе місце теж підійде, якщо кращого немає.

Із кожного вулика Тюркіни цьогоріч викачали по 20–30 кг меду. Кажуть, неврожайний рік. Найвдалішим був 2003-й. Тоді отримували з вулика до 50 кг узятку.

Тюркіни привозять солодощі власною "волгою". Минулого місяця приїздили на виставку меду. Вона відбувалася в Національному експоцентрі, що на столичному просп. Глушкова. На дорогу пішло бензину на 700 грн.

Мед розливають у відерця з харчової пластмаси. Їх закривають щільними кришками. Відерця беруть оптом по 1 грн. Таке фасування дозволяє продати більше, ніж у скляному посуді.

Із вулика викачуємо до 30 кілограмів меду

— Ще торгуємо забрусом — це кришечки, які зрізаємо зі стільників. Скуштуйте. Це природний антибіотик. Люди часто не знають, що воно таке. Доводиться пояснювати. А ще продаємо бджілки мертві. Вони допомагають чоловікам при простатиті. Воскова міль лікує туберкульоз. Ми її даємо задарма. Наші покупці — це бабусі з дідами. А молодь їсть чіпси з пивом.

У будні продають мало. Проте на ярмарках у вихідні — 0,5–1 т меду. Три-чотири рази на рік вуличну торгівлю влаштовують усі десять районів Києва.

— Найкраща торгівля на Спаса, 14 серпня. Хоча ми їздимо до столиці ще й у травні, вересні та жовтні, — продовжує Таїсія. — За кіло меду беремо по 35 гривень. Медові соти — по 50 гривень за кіло.

За торгове місце платять 300–350 грн.

Каже, продавати мед на базарах у райцентрах невигідно. Там купують мало.

— Колись дуже треба були доньці гроші, то пішли на базар із банками. Стояли-стояли, вирішили спродатися пошвидше — і спустили ціну. Продали два трилітрові слоїки. Так крамарки розкричалися, шо ми їм базар спортили. Після того ми тільки ярмаркуємо.

Цьогоріч Тюркіні сподіваються продати меду більш як на 60 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Таїсія Тюркіна продає півтонни меду за вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути