середа, 23 липня 2008 16:23

Сучасній печі треба удвічі менше палива

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Менеджер столичної крамниці ”Світ димарів” Кирило Кравченко показує грубку ”Булер’ян” об’ємом 80 літрів. Її вистачає для обігріву приміщення понад 100 квадратних метрів
Менеджер столичної крамниці ”Світ димарів” Кирило Кравченко показує грубку ”Булер’ян” об’ємом 80 літрів. Її вистачає для обігріву приміщення понад 100 квадратних метрів

Леонід Манченко, 70 років, живе з дружиною у власній хаті на одну кімнату із кухнею в Сальковому Гайворонського району Кіровоградської області. Поряд — синів двокімнатний будинок. Газу в селищі немає.

— У глуші живемо! — каже селянин. — Продукти дорогі. Доки їх довезуть, то ціну добре накрутять. Хліб уже давно по три рублі купляєм. Буває й несвіжий. А вибора нема. Щодня буханку треба брати. Із чого ж на утеплєніє відкладати?

На зимове опалення Манченко щороку купує 2 т вугілля. Отримує пенсію 570 грн, а його жінка — 530 грн. Більшу частину пенсії подружжя відкладає на паливо. Харчуються переважно картоплею.

— Нам із жінкой треба два місяці поголодати, бо тонна вугілля тепер 900 гривень, — говорить чоловік.— Топимо у грубі один раз на день, на ніч. Це щоб менше затрачати угля. Нічого, тепло в хаті. А як на дворі 25–30 градусів морозу, то ще й удень топимо.

Пенсіонерка Ганна Загорудько, 69 років, із села Кам"янка Новоград-Волинського району Житомирської області має хату площею 120 кв. м. Три житлові кімнати, кухню, вітальню та дві веранди опалює дровами. Газу в селі нема.

— Усі гроші в мене йдуть на хазяйство, город і харчі, — розповідає Загорудько. — Мені як інвалідові дрова привозять за зниженою ціною — по 570 гривень за машину. А на зиму треба дві машини.

На паливо жінка відкладає із пенсії сім місяців по 150–170 грн.

Для опалення житла там, де немає газу, варто поставити печі-грубки "Булер"ян". Паливо — дрова або вугілля — у неї закладають не частіше як один раз на 8 год. Їх умуровують у звичайну грубу або камін.

"Булер"ян" віддає тепло повністю. За добу дрова підкладають тричі

— Пічка "Булер"ян" має дві камери, працює за принципом дров"яного газогенератора — не на згоранні палива, а на тлінні, — пояснює Кирило Кравченко, 20 років, менеджер магазину "Світ димарів", що на Чоколівському бульв. у Києві. — Коли вугілля, торф чи дрова згоряють у першій камері, тепло потрапляє не в димар, як зазвичай у грубах або буржуйках, а в другу камеру. Тому паливо згоряє довше, віддає тепло майже повністю. Воно рівномірно розподіляється по всьому приміщенню.

За добу дрова можна підкладати тричі. Дверцята закриваються герметично. Температура самої грубки низька, тому піч можна залишити без догляду.

"Булер"ян" залежно від розміру коштує 1–4 тис. грн. Що більша піч, то більшу хату зможе обігріти.

— "Булер"ян" можна використовувати замість каміна — буде тепліше й дешевше, бо камін обійдеться щонайменше в 10 тисяч гривень, — говорить Кравченко. — Головне — палива треба удвічі менше, ніж для звичайної груби.

Зараз ви читаєте новину «Сучасній печі треба удвічі менше палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути