Ексклюзиви
середа, 06 січня 2021 00:01

Попит на житло в новобудовах зменшився

Автор: ФОТО надав Сергій Курганов
  Експерт із нерухомості Сергій Курганов: ”Навесні–­влітку збільшується попит на приватні будинки, а на квартири — зменшується”
Експерт із нерухомості Сергій Курганов: ”Навесні–­влітку збільшується попит на приватні будинки, а на квартири — зменшується”

— Торік був величезний попит на заміські будинки. Українці зрозуміли, що на власному подвір'ї набагато легше проводити карантин, ніж у квартирі. Цьогоріч попит збережеться. Також будуть популярні однокімнатні квартири. Двокімнатні — менш затребувані. Квартири з великим метражем, дорогі будинки ще більше втратять у ціні. Протягом 2020-го їхня вартість знизилася на 20 відсотків, — розповідає 42-річний Сергій Курганов із Асоціації спеціалістів із нерухомості.

Україна посідає шосте місце у світі за темпами подорожчання житла. Чому підвищуються ціни?

— Вартість нерухомості завжди коливається. На це впливає сезонність. Навесні–влітку збільшується попит на приватні будинки, а на квартири — зменшується. Восени та взимку — навпаки. Але цінові коливання мають особливості. Наведу приклад. Уявімо, що один квадратний метр коштує тисячу доларів. Є попит на житло, ціна зростає до 1100. Потім починається спад, вартість "квадрату" зупиняється на позначці 1040 доларів. Під час наступного підвищення попиту ціна зростатиме вже з цього показника. Тобто нерухомість то дешевшає, то дорожчає. Але ціна ніколи не повертається до початкової.

Із початку 1990-х вартість нерухомості в Україні зростала щороку. Однокімнатна квартира в Києві спочатку коштувала в середньому 7 тисяч доларів. 2008‑го за неї просили вже понад 100 тисяч доларів. Це був період, коли вартість нерухомості в Україні набрала критичної маси. Потім стався обвал цін. Але вони так і не повернулися до позначки 7 тисяч. Середня вартість однокімнатки становила — 17 тисяч доларів. 2020‑го нерухомість дорожчала. Однокімнатну квартиру в Києві в середньому можна купити за 30 тисяч доларів.

Друга причина зростання цін — доступні кредити. Вони стимулюють споживацьку активність. Кількість угод із кредитними коштами торік зросла, з власними — навпаки зменшилася. Але й тут є особливості. Власники привабливого житла не люблять покупців, які хочуть придбати квартиру в кредит. Бо процес може затягнутися, адже все залежить від банку. Тому їм вигідніше почекати покупця з реальними грішми, бо житло продасться в будь-якому випадку. Людям, які купують нерухомість у кредит, доводиться обирати менш привабливі варіанти. Зазвичай власники таких квартир готові чекати, йти на умови покупця з іпотекою. Таким чином менш привабливих квартир на ринку меншає. Відповідно пропозицій бракує. Як наслідок — нерухомість дорожчає.

Третя причина — подорожчання квадратного метра в новобудовах. Ще піднімаються ціни на електроенергію, пальне, продукти. Це теж впливає на вартість нерухомості.

2021 року продовжать купувати квартири для здачі в оренду?

— Так, але цей бізнес стає менш привабливим. Вартість нерухомості зростає. А ціни на оренду підвищуються непропорційно. Тобто термін окупності житла збільшується.

Яка середня вартість "квад­рату" в новобудовах і на вторинному ринку?

— На первинному ринку вартість залежить від стадії будівництва. На рівні котловану чи першого поверху ціна нижча. У середньому квадратний метр коштує майже 23 тисячі гривень. Ближче до введення будинку в експлуатацію вартість підвищується — в середньому квадрат буде 28 тисяч. На вторинному ринку квадратний метр у будинку в спальному районі оцінюють у понад 30 тисяч гривень.

На сьогодні покупці частіше дивляться в бік вторинного ринку, бо квартири вже збудовані, з готовими документами. Там можна одразу жити. Попит на новобудови зменшився, бо немає чіткого розуміння, коли завершиться будівництво.

П'ятий рік поспіль українці купують найбільше житла в Польщі серед громадян інших країн. Цьогоріч тенденція продовжуватиметься?

— Польща — найближчий і найдоступніший ринок нерухомості. Якщо будуть жорсткі умови карантину, можливо зменшиться попит на закордонне житло. Знаю приклади, що власники кількох столичних квартир продавали їх і купували житло за кордоном. Щоб здавати там в оренду, а не в Києві.

Іноземці, закордонні компанії теж купують житло в Україні: щоб здавати в оренду, для тимчасового проживання керівництва, працівників.

Зараз ви читаєте новину «Попит на житло в новобудовах зменшився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути