четвер, 01 листопада 2007 17:44

Сільська перукарка стриже сусідок у себе вдома

Автор: фото: Марія САВКО
  Племінниця Мирося просить Ольгу Грицищук зробити їй ”дорослу” зачіску, бо хоче піти на сільську дискотеку
Племінниця Мирося просить Ольгу Грицищук зробити їй ”дорослу” зачіску, бо хоче піти на сільську дискотеку

Ольга Грицищук, 21 рік, відкрила приватну перукарню у власній хаті в селі Малий Раковець Іршавського району Закарпатської області. Сільська перукарка нещодавно повернулася із сезонних сільськогосподарських робіт на Вінниччині.

— Їздила на тік зерно провіювати, — розповідає засмагла Ольга. — Але часу вистачало і буряки фермерам прополювати, і корови людям випасати. Заробила трохи більше тонни зерна. Думала, що за виручені гроші, 1200 гривень, цього року відкрию салон побутових послуг. Але підрахувала, що витрати й податки перевищуватимуть прибутки. Тому вклала зароблене в невеличку перукарню на дому.

Перукарські послуги Оля Грицищук надає вже три роки. Фах здобула в Мукачівському ліцеї сфери послуг. У перший рік після закінчення навчання роботи не знайшла. Через районний центр зайнятості записалася на комп"ютерні курси.

— Та де знайдеш роботу комп"ютерника в селі? — розмірковує дівчина. — У Малому Раковці більше 3,5 тисячі жителів. Половина їздять на заробітки. Дипломованих перукарок більше десятка, але і вони за фахом не працюють — усі в наймах за кордоном чи в сусідніх областях.

На початок власної перукарської справи Ольга Грицищук витратила 500 грн. Придбала в Іршаві електричну машинку для стрижки за 160 грн, фен за 50 грн, філірувальні ножиці за 25 грн, звичайні ножиці за 20 грн, набір гребінців за 30 грн, гофре за 80 грн, бритву за 15 грн, набір бігуді за 20 грн та набір шпильок за 10 грн. Велике дзеркало взяла у батьків. Лаки, пінки, розчини для хімічних завивок докуповує в райцентрі. На це витрачає іще близько 200 грн щомісяця.

Першими клієнтками стали сусідки, родичі та колишні однокласниці. Стригтися в Ольги набагато дешевше, ніж у райцентрі. Звичайна стрижка в домашніх умовах коштує 4 грн. У перукарському салоні в Іршаві за таку саму роботу платять 12 грн.

— Хімічна завивка обходиться сусідкам у 10 гривень, укладка волосся — у 5–8. В Іршаві удвічі-утричі дорожче, та й маршруткою 15 кілометрів їхати, ще п"ятірку платити — пояснює Ольга. — Минулого тижня зробила дівчині весільну зачіску всього за десятку. У салоні наречені заплатили б до півсотні.

Зараз ви читаєте новину «Сільська перукарка стриже сусідок у себе вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути