четвер, 09 липня 2020 00:41

Сестри вирощують їстівні квіти

Автор: фото надане Валентиною Денисенко
  Переселенки Тетяна Чернікова (попереду) та Валентина Денисенко з Донеччини вирощують мікрозелень, їстівні квіти й овочі. На власну справу отримали грант 30 тисяч гривень
Переселенки Тетяна Чернікова (попереду) та Валентина Денисенко з Донеччини вирощують мікрозелень, їстівні квіти й овочі. На власну справу отримали грант 30 тисяч гривень

Сестри 44-річна Валентина ­Денисенко та 38-річна Тетяна Чернікова два роки тому почали бізнес на зелені. У справу вклали майже 30 тис. грн.

— Зайнятися бізнесом надумали після переїзду з Донеччини. Тоді з сестрою опинилися в Харкові. Жили в двокімнатній квартирі з родинами. Таня випадково побачила рекламу грантового проєкту "Новий відлік". Вирішили вирощувати зелень. Справа перспективна, активно розвивається. Написали та захистили бізнес-план із вирощування салату. Але порахували великі об'єми, площі, дороге обладнання. Де знайти інвестора на такий бізнес? Тому поклали цей проєкт на полицю, — розповідає Валентина Денисенко. — Спробували вирощувати зелень на підвіконні. Але насіння не завжди сходило, часто загнивало.

— Розпочати власну справу на мікрозелені нас підштовхнули фахівці з грантового проєкту. Мікрозелень — це паростки овочів, зелені та трав. Їх збирають і їдять за 7–14 днів після посіву. Розуміли, що нам із сестрою бракує знань. Знайшли теп­личне господарство у Хмельницькому. Повчилися там. Потім попросилися на навчання до потужного виробника мікрозелені, але вони виставили ціну в 2 тисячі доларів. Таких грошей не мали. Знайшли інше господарство. Заплатили за навчання меншу суму, — каже Тетяна Чернікова. — Дізналися багато інформації. Також із нами поділилися контактами постачальників насіння. Це допомогло.

Сестри орендували будинок у селі Мовчани поблизу Харкова, зробили там теплицю. Продають продукцію в ресторани та супермаркети.

— Спершу була невелика теп­лиця. Згодом стали учасниками програми від обласного центру зайнятості. Отримали безвідсотковий кредит на більшу. Також маємо ділянку на відкритому ґрунті. Вирощуємо помідори, огірки та салатні трави, — продовжує Валентина. — Петрушкою зараз нікого не здивуєш. Вирощуємо незвичайні для України рослини. Наприклад, мангольд. Його листя нагадує бурякове, але ніжніше. Є щавель Кривава мері, листя має червоні прожилки. Вирощуємо також їстівні квіти: настурцію, пеларгонію.

Набір мікрозелені обійдеться від 50 до 100 грн, залежно від ваги. 50 г одного виду зелені — 30–35 грн.

— Поки що всі зароблені гроші вкладаємо у власну справу. Конкуренція в цій сфері є, але невелика.

Зараз ви читаєте новину «Сестри вирощують їстівні квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути