пʼятниця, 21 вересня 2018 07:30

"Середня зарплата має зрости до 16 тисяч гривень"

Автор: Мирослава Бондаренко
 

Більш ніж половина українців не можуть оплатити тижневу відпустку з родиною раз на рік. Третині людей бракує грошей, щоб купити ліки чи лягти у стаціонар, йдеться у звіті Рахункової палати щодо рівня бідності в Україні. Торік на харчування середньостатистична сім'я витрачала 47,9% доходу, 2016-го — 49,8%. 2015 року на продукти йшло 53,1% заробленого. Найбільше бідних — серед багатодітних сімей, сільського населення, людей за 60 років.

— В Україні високий рівень бідності зафіксували у 2015–2016 роках. Тоді гривня знецінилася більш ніж утричі. Зарплати й пенсії не зростали, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Торік ситуація почала покращуватися. Курс валют стабілізувався. Вдвічі зросла мінімальна зарплата. Щоправда, українці майже не відчули змін. Підвищені виплати "з'їли" високі комунальні тарифи та інфляція. Щоб досягнути рівня 2013-го, протягом найближчих п'яти років економіка України щорічно повинна зростати на 5–7 відсотків. Крім того, необхідно на 20–30 відсотків зміцнити гривню — хоча б до ­21–22 за долар. Інфляція має становити не більше п'яти відсотків. Тоді вдасться підняти середню зарплату по країні до 16–20 тисяч гривень на місяць, зупинити трудову міграцію.

В Україні рівень бідності вимірюють виключно за кількістю грошей у населення. В Європі враховують додаткові показники. Зокрема, чи має можливість родина щороку їздити на відпочинок, через день їсти м'ясо й рибу, жити в теплому будинку, купити побутову техніку, автомобіль, вчасно оплачувати рахунки за кредитами, комунальні послуги. Чи зможе справитися самостійно з непередбачуваними витратами. Якщо у нас застосувати такі показники, то рівень бідності катастрофічно зросте. Наприклад, більш ніж 50 відсотків українців ніколи не виїжджали за межі області чи своїх населених пунктів, за статистикою.

Світовий стандарт витрат на одну людину становить 5,5 долара на день — приблизно 155 гривень. Фактично більша частина українських пенсіонерів поза межею бідності. Сьогодні навіть мінімальна зарплата в Україні не дотягує до 150 доларів (із 1 січня 2018 року вона зросла з 3200 до 3723 грн. Із 1 січня 2019-го буде 4173 грн. — ГПУ).

Рівень бідності в Україні потрібно визначати за двома показниками. По-перше, кількість людей, яким не вистачає грошей на ліки й оплату медичних послуг. У 2014–2016 роках таких в Україні було більш як 30 відсотків. По-друге, кількість субсидіантів. Сьогодні понад 50 відсотків родин не можуть оплатити комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «"Середня зарплата має зрости до 16 тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути