Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2007 17:20

Приїжджому день у столиці обійдеться в 60 гривень

Автор: Фото: REUTERS/Гліб ГАРАНІЧ
  Літні прибічниці парламентської коаліції приїхали до Києва мітингувати. На майдані Незалежності обідають привезеними з дому яйцями та вареною ковбасою з хлібом
Літні прибічниці парламентської коаліції приїхали до Києва мітингувати. На майдані Незалежності обідають привезеними з дому яйцями та вареною ковбасою з хлібом

За рік житель Тернопільщини Іван Чайка, 39 років, приїздив до Києва двічі. У січні оформляв візу в Італію. Візовий відділ посольства — на вул. Ярославів Вал. Як доїхати, Іван не знав.

— Біля поїзда перестріли таксисти: "Куда ехать будем?" — розказує чоловік. — Сказали, що такса однакова незалежно від відстані — 50 гривень. Я погодився.

Доїхали менш ніж за 10 хв. Папери для оформлення візи отримав до першої години дня. А поїзд на Тернопіль — о пів на десяту вечора. Чайка вирішив заїхати до родичів на вул. Бальзака (Троєщина). Знову витрачатися на таксі не хотів, тому спитав дорогу в газетному кіоску. Кіоскерка мусила двічі пояснювати. Зрештою порадила: "Купіть карту зі схемою міського транспорту. Коштує 8 гривень". За картою Чайка розібрався, як добратися до родичів. Потім роздивився, що із залізничного вокзалу до Ярославового Валу можна доїхати автобусом N7 за 50 коп. Тепер не платитиму півсотні за кілька кілометрів, каже Чайка.

У травні приїздив удруге разом із дружиною Марійкою та 17-річною племінницею. Дівчина вступає до столичного університету культури. А її батьки тепер в Італії.

— Поснідали ми в поїзді домашніми харчами, — розказує Марія Чайка, 36 років. — А посеред міста свої котлети нема як розкласти. Пішли в "МакДональдз" коло метро Печерська. Дитина дуже хотіла гамбугер і картоплю-фрі. Взяли по три порції і кока-колу. Заплатили 37 гривень, але не наїлися.

У центрі Києва продуктових магазинів небагато. Ціни високі. Зате є багато їдалень — фаст-фудів. Обід із трьох страв у "Домашній кухні" або "Пузатій хаті" коштуватиме 20–26 грн. Зекономити можна вранці. До 11-ї ранку фаст-фуди роблять знижки.

Варто купити схему міського транспорту

— Мій поїзд приходить о сьомій ранку, і я заходжу на каву в "МакДональдз" біля вокзалу, — каже донеччанин Іван Козлов, 29 років. Він часто буває в столиці у відрядженнях. — На 5 гривень дають каву і кекс або пиріжок. Удень це коштує 9 гривень. О десятій снідаю в "Пузатій хаті" біля метро Хрещатик. За вівсяну кашу, сирну запіканку і какао віддаю 11 гривень. Після сніданків на обід витрачаю 20–23 гривні. Увечері обходжуся хот-догом і пивом — ще 6 гривень.

Дешевше — у кафе на вул. Івана Франка, 19. Салат, першу і другу страви, здобу з чаєм подають за 16 грн. Відвідувачі вибирають одне з трьох меню, розраховуються в касі. Страви на стіл подає офіціант. Це бізнес-ланч, пояснює касирка Ірина Красіна. Із 12 до 15 години ціни низькі. Комплексні обіди є в усіх ресторанах в центрі Києва. Коштують 15–40 грн. Прохарчуватися в Києві можна за 40–45 грн, підрахував Іван Козлов. Якщо включити вечерю — на 15–20 грн більше.

Громадські туалети платні. За день на них витрачають 2–3 грн.

— На кожному кроці туалет не знайдеш, — застерігає Іван Чайка. — Але на карті міста вони позначені. В "МакДональдзі" в туалет можна зайти тільки набравши код. Він указаний в чеку.

За кодом відкриваються туалети і в "Домашній кухні". Зате в "Пузатій хаті" вбиральня загальнодоступна.

5–10 грн треба відкласти на проїзд у метро, трамваях або тролейбусах. Якщо користуватися маршрутками — вдвічі більше. Квиток у них коштує 1–1,5 грн. У комунальному транспорті — 50 коп. Таксі із центру до околичних житломасивів обійдеться в 25–35 грн. Замовляти краще по телефону. Номери дають у міській довідці 09.

За день Іван Козлов витрачає в столиці понад 60 грн. Іноді затримується на два дні. Ночує в готелі на Голосіївському проспекті. Кімната 2,3 м завширшки і 3 м завдовжки з ліжком, телевізором і холодильником коштує 75 грн за добу. Санвузол спільний на три номери.




Ресторани швидкого харчування з ранковими знижками

"Два гуся"

вул. Хрещатик

(ст. м. Майдан Незалежності)

вул. Хмельницького

(ст. м. Університет)

вул. Велика Васильківська

(ст. м. Республіканський стадіон)


"Домашня кухня"

вул. Костянтинівська

(ст. м. Контрактова площа)

вул. Хмельницького

(ст. м. Театральна)

"МакДональдз"

Вокзальна пл. (ст. м. Вокзальна)

Боричів узвіз (ст. м. Поштова площа)

пл. Лесі Українки (ст. м. Печерська)

"Пузата хата"

Бессарабська пл.

(ст. м. Площа Льва Толстого)

вул. Хрещатик (ст. м. Хрещатик)

вул. Сагайдачного

(ст. м. Контрактова площа)


"Швидко"

Лук"янівська пл. (ст. м. Лук"янівська)

пл. Слави (ст. м. Арсенальна)

Південний вокзал (ст. м. Вокзальна)



Фаст-фуди також є в підземних торговельних центрах під майданом Незалежності, площами Слави, Льва Толстого та Бессарабською, біля Печерського мосту.

Школярам продають колективний квиток на тролейбус

У квиткових кіосках Києва продають проїзні на тролейбус, трамвай або автобус на 1 день. Коштує 2,5 грн. На два види транспорту — 4 грн. У центрі міста переважно ходять тролейбуси.
Для групи з 10 школярів можна купити колективний одноразовий талон за 2,5 грн. Для 16 дітей — 3,5 грн. Талон треба погасити компостером в трамваї або тролейбусі.
У метро продають проїзні на місяць або два тижні.

Зараз ви читаєте новину «Приїжджому день у столиці обійдеться в 60 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути