середа, 15 серпня 2007 14:25

Працювати на комп"ютері вчаться півтора місяця

Автор: фото: Олександр ТЕРЛЮК
  На останньому занятті у столичному центрі ”Перспектива — ХХІ століття” пенсіонерка з Мелітополя Людмила Кравченко (попереду) вчиться відправляти листи електронною поштою
На останньому занятті у столичному центрі ”Перспектива — ХХІ століття” пенсіонерка з Мелітополя Людмила Кравченко (попереду) вчиться відправляти листи електронною поштою

Пенсіонерці з Мелітополя Людмилі Кравченко донька подарувала комп"ютер.

— Раніше я з ним не мала справи, — каже жінка. — Та дочка наполягала: ти навчилася їздити на легковику — значить, і з комп"ютером упораєшся.

За освітою Людмила — лікар. 30 років пропрацювала в туберкульозному диспансері. Документи заповнювала вручну. Після виходу на пенсію має вдосталь вільного часу. Перебралася ближче до доньки, в передмістя столиці. Записалася на курси фірми "Перспектива — ХХІ століття", що на вул. Василевської у Києві. Їх порадила знайома. Для початківців заняття по 2,5 год. проводили щоранку по буднях. У групах — по 10 учнів. Спершу вчили вмикати й вимикати комп"ютер, створювати й видаляти файли та електронні документи. Починали з вивчення програм "Ворд" і "Ексел". На останніх заняттях опановували Інтернет, вчилися писати й надсилати листи через електронну пошту.

— Тепер спілкуватимуся по Інтернету зі знайомими, які живуть за кордоном, — радіє Людмила. — Так швидше і дешевше. До того ж я знаю англійську.

Або працюватимеш на комп"ютері, або беремо замість тебе дівчину

Після курсів Людмила отримала посвідчення — "користувач ПК". За заняття віддала 390 грн. Для роботи вдома знань, отриманих на початковому курсі, жінці вистачить. А от службовцям слід записуватися на курси професійних користувачів комп"ютером. Там проводять 20 занять по 2 год. Програми "Ворд", "Ексел" вивчають поглиблено. Навчають сканувати документи — зчитувати на спеціальному пристрої — сканері й переводити їх в електронний вигляд. Показують, як створювати архіви даних і встановлювати нові програми. Вартість курсу — як для початківців. У навчальному центрі "Контакт" оплата нижча — 330 грн для початківців і 360 грн для професійних користувачів. У групах 6–10 учнів. Тут проводять 10 занять по 4 год. Викладачі переважно з Політехнічного інституту. В навчальному центрі "Бейсік" навчають роботі з професійними програмами. Групи — до 5 учнів. Плата — 399 грн.

— До нас приходять люди від 16 до 55 років, але трапляються і старші, — каже Світлана Галушко, 40 років, менеджер центру. — Групи формуємо так, щоб між слухачами не було відчутної вікової різниці. Інакше літні люди комплексуватимуть перед молоддю, бо їм навчатися складніше.

Комп"ютер підвищує продуктивність праці, запевняє київська архітекторка Віра Дементьєва, 35 років. Вона вивчала програму "Аркікад" для розробки тривимірних, об"ємних креслень.

— На папері над одним замовленням я працювала два-три місяці, — розповідає жінка. — На комп"ютері впораюся за два тижні. До того ж у креслення треба вносити поправки, коли замовника щось не влаштовує і він просить додати нові деталі. На папері все треба креслити заново. А на комп"ютері просто прибираю непотрібну деталь або домальовую нову. До того ж у тривимірному просторі на екрані комп"ютера можна "пройтися квартирою всередині".

За замовлення жінка бере 15–20 тис. грн. Дементьєва привела на курси 18-річну дочку. Дівчина вчиться розробляти інтернет-сайти, працює у фірмі.

— Хочу вивчити програму "3Д-макс", — ділиться планами Віра Дементьєва. — Вона складна, але найкраща для архітектора. В ній я зможу створювати фотозображення.

59-річна Наталя Овчаренко закінчила комп"ютерні курси для секретарів 1996 року. Працювала помічником керівника відділу у столичній профспілковій установі.

— Тоді всі організації масово переходили на електронне діловодство, — каже пенсіонерка. — Мені дали зрозуміти — або йдеш вчитися працювати з комп"ютером, або на твоє місце беремо дівчину, яка його знає. За навчання заплатила організація. Ходила на курси щодня впродовж трьох тижнів. Спершу мало що розуміла. Але на робочому місці стояв комп"ютер. Потихеньку навчилася, клацала одним пальцем. А тепер кажу — нічого складного.

Помічником Наталя Овчаренко пропрацювала до виходу на пенсію. Отримувала 2 тис. грн.

— Тепер у мене пенсія — набагато вище середнього, — хвалиться.


Вартість навчання на комп"ютерних курсах Києва, грн


 Вид курсів у навчальних центрах
"Перспектива — ХХІ століття"  "Бейсік"  "Семіком"  "Контакт" 
 Користувач ПК  390  —  220  330
 Професійний користувач ПК  390  399  —  360
 Швидкісний набір тексту  350  300  —  270
 Комп"ютерна графіка  1488  650  720  550
 Веб-дизайн  1725  680  690  640
 Веб-програмування  1725  670  490  720

дані: Інтернет-сайти компаній
Зараз ви читаєте новину «Працювати на комп"ютері вчаться півтора місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути