четвер, 05 серпня 2021 07:56

Працювати будемо чотири дні на тиждень

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

52,5% роботодавців назвали ідею переходу на чотириденний робочий тиждень реальною. 47,5% вважають, що цей формат не підходить для України. Такі результати опитування сайта з праце­влаштування "Джобл". Загалом 71% українських компаній готові спробувати працювати чотири дні на тиждень замість п'яти.

Серед позитивів називають: зменшення офісних витрат — на електроенергію, папір, краще ставлення співробітників до роботи і компанії, підвищення самодисципліни, можливість швидше розв'язувати робочі задачі. Противники чотириденного робочого тижня кажуть, що це зменшить доходи, контроль за роботою співробітників, уповільнить усі процеси. Більшість опитаних роботодавців зазначили, що готові залишити незмінною зарплату співробітникам при зменшенні кількості робочих годин.

Чотириденний робочий тиждень тестують у Німеччині, Іспанії, Ісландії, Новій Зеландії, Японії.

— Такий графік — це варіант збільшення кількості робочих місць і підвищення продуктивності праці. З часом ми прийдемо до нового формату. Така ж ситуація була, коли Україна переходила з шести на п'ять робочих днів на тиждень, — говорить 44-річний Сергій Марченко, засновник рекрутингової агенції "Борщ". — Продуктивність праці в усьому світі досягла рівня, коли не потрібно стільки робочих рук. Існує два виходи із ситуації. Можна експериментувати з безумовним доходом. Це практикують у Європі. Людям, які залишилися без роботи, уряди виплачують гроші на прожиття. Або потрібно зробити так, щоб роботи вистачало всім.

— Наприклад, скоротити робочий тиждень до чотирьох днів, — про­довжує Марченко. — Для деяких вакансій продуктивність праці зросте. З іншого боку, є професії, де цього досягнути не вдасться. Наприклад, стоматолог за п'ять днів встигає полікувати 40 зубів. Якщо зменшити робочий час, кількість пацієнтів не зросте. Але доведеться наймати більше стоматологів. Це допоможе вирішити проблему зайнятості.

Щоб перейти на чотириденний робочий тиждень, треба вносити зміни в трудове законодавство. Сьогодні стан нашої економіки навряд чи дозволить зменшувати кількість робочих днів. Тому найближчим часом нічого не зміниться.

— Зараз актуальніше говорити не про чотириденний робочий тиждень, а погодинний графік. Бо змінився формат праці, — каже економіст Олександр Охріменко, 56 років.

—Потреба бути в офісі з 9:00 до 18:00 відпала. За допомогою нових технологій співробітники більшість завдань виконують швидше. Логічно, що з часом компанії переходитимуть і на погодинну працю, і на чотириденний робочий тиждень. Причому вже зараз українці можуть самостійно визначати, скільки часу працювати і яку зарплату отримувати. У цілому трудове законодавство в ­Україні необхідно радикально змінювати. Скорочення робочого тижня вигідне не тільки працівникам, а й економіці загалом. Що менше часу працює ­людина, то більше грошей вона ­витрачає.

— У будь-якій роботі головне — результат. Це чітко зрозуміли у час карантину та коронавірусу. Спочатку всі критично говорили про роботу поза офісом. Однак, як показала практика, працювати з дому цілком реально, — додає 35-річна Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона". — Це стосується і чотириденного робочого тижня. Якщо людина може організувати свою роботу, а компанія не страждатиме від цього, то чому б ні. Три вихідних гарантують, що працівник матиме більше вільного часу. Не матиме професійного вигорання.

Коли компанія все-таки вирішить перейти на чотириденний робочий тиждень, то вигоду насамперед отримають працівники. За меншу зарплату вони не працюватимуть. Якщо роботодавці вирішать зменшити виплати, то ризикують втратити кадри. Адже для людей важливий рівень їхніх доходів.

Зараз ви читаєте новину «Працювати будемо чотири дні на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути