четвер, 23 липня 2020 05:31

Планували заборонити продавати нерухомість без рієлторів

Законопроєкт "Про рієлторську діяльність в Україні" порушує конституційні права українців, заявило Нацагентство з питань запобігання корупції. Провели експертизу документа.

Цей законопроєкт 26 червня Комітет із питань економічного розвитку рекомендував винести на розгляд Верховної Ради. Також прийняти за основу в першому читанні. Там ідеться про заборону купувати, продавати чи орендувати нерухомість без рієлторів. Депутати пояснюють, що в такий спосіб хотіли вивести галузь із "тіні".

Планували зобов'язати рієлторів вносити інформацію про договори в Єдину інформаційну базу. Вона буде публічна й доступна онлайн. Також спеціалістам доведеться проводити паспортизацію об'єктів. Без останньої власники не зможуть прорекламувати і продати житло. За невиконання вимоги загрожує штраф 47,2 тис. грн. Рієлтори мають проходити професійну підготовку та складати кваліфікаційний іспит.

— Пропонують створити базу даних, яку наповнюватимуть великою кількістю приватної і чутливої інформації. Це робитимуть уповноважені особи, серед яких і рієлтори, — говорить 49-річний Едуард Бразас з Асоціації спеціалістів із нерухомості. — Це корупційна схема, що вигідна кільком великим компаніям та окремим особам. Шукають способів, щоб кожен громадянин комусь щось та й заплатив з операції з нерухомістю. Водночас найбільші асоціації рієлторів вже два роки працюють із Фондом держмайна над законом, який регулює рієлторську діяльність. Текст цього закону проходить погодження в міністерствах. Деякі положення законопроєкту, що раптово з'явився у Верховній Раді, суперечать європейським стандартам діяльності агентств нерухомості.

У світі немає країни, де послуги рієлторів обов'язкові. Це ринкові відносини. Людина самостійно обирає, як здійснювати операції з нерухомістю. В Україні ціни на житло регулюються попитом і пропозицією. Сьогодні нерухомість — недефіцитний товар. Однак, якщо операції з нерухомості робити складними, то угод стане менше. Тоді житло може подорожчати.

Зараз ви читаєте новину «Планували заборонити продавати нерухомість без рієлторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути