Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2016 06:50

Період змін у UniCredit Bank. Чого чекати клієнтам

Автор: ФОТО НАДАНЕ ПАТ ”Укрсоцбанк”
  Тамара  Савощенко: ”Репутація — це найцінніше, що має банк”
Тамара Савощенко: ”Репутація — це найцінніше, що має банк”

Голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко розповідає про обмін активами з Альфа-Банком, у якій валюті краще зберігати заощадження і чи є приводи для оптимізму.

Розкажіть детальніше про угоду з Альфа-Банком.

— Укрсоцбанк тривалий час був активом на продаж. Тривалі переговори завершилися підписанням угоди між двома банківськими групами про обмін активами. Але доки крапка в угоді не поставлена, Альфа-Банк і Укрсоцбанк функціонуватимуть окремо. Наш банк залишається частиною UniCredit із повною підтримкою групи й поточним брендом.

Тобто процес отримання необхідних узгоджень від регуляторних органів може затягнутися на кілька років?

— Складно сказати, але завершити всі необхідні процедури планують 2016 року.

Тобто бренд UniCredit існуватиме до офіційного підписання угоди?

— Усе правильно. Після цього його замінять протягом узгодженого сторонами періоду. Найімовірніше, повернуться до вже добре відомого на українському ринку бренда Укрсоцбанк. Бренд, який всі знають і якому довіряють.

Багато хто вбачає в цій угоді збільшення частки російського капіталу в нашій ­країні.

— Не зовсім коректно розглядати це як угоду між італійським і російським банками. Це — ­результат домовленості між двома великими міжнародними групами, що інвестують в українську економіку, платять податки на території України і створюють робочі місця для наших громадян. Що стосується Альфа-Банку, то російське коріння у нього є, але сьогодні навіть Нацбанк у своїй класифікації відносить його до іноземних, а не російських. Про походження капіталу можна дискутувати безкінечно, але в кінцевому підсумку важливо, що гроші працюють на українську економіку, відновлюючи її інвестиційну привабливість. Тоді більше іноземних інвесторів прийдуть на наш ринок.

Іншими словами, це крок уперед?

— Безумовно. Такі угоди — звичайна міжнародна практика. І в результаті виграють усі: український ринок отримає сильнішого гравця на банківському ринку, що об'єднає досвід і практики двох дуже сильних фінансових груп, зможе запропонувати своїм клієнтам більш досконалі і різноманітні сервіси, буде інноваційним і технологічно розвиненим. Україні дуже потрібні сильні банки, щоб повернути довіру до системи. Повернення довіри — завдання системне, багато зусиль потрібно й від держави, і від банків. Багато з яких, щоправда, сьогодні все ще недостатньо чесні зі своїми клієнтами.

Ви сказали, що клієнти виграють у разі об'єднання банків. А що зараз змінилося для тих, хто обслуговується в UniCredit?

— Фактично нічого, ми працюємо у звичайному режимі. Розуміємо, у зв'язку з новинами, та й з огляду на постійну нестабільність як на банківському ринку, так й у країні в цілому, клієнти невпевнені в завтрашньому дні. Але якщо розібратися, вона пов'язана, насамперед, зі страхом змін — і це нормально для будь-якої людини. Повірте, причин для хвилювань немає. Банк працює, як і завжди, а наша команда докладає зусиль, щоб зробити обслуговування максимально якісним. Найважливіше — всі гарантії нашої надійності залишилися незмінні, а група UniCredit повністю нас підтримує.

Тобто мій депозит в UniCredit найближчим часом переоформляти не доведеться?

— Тільки якщо хочете ризикнути своїми фінансами й віднести їх до іншого банку під 30 відсот­ків із надією, що в разі чого Фонд гарантування вкладів поверне вам гроші. Наш банк має 25-річний досвід на ринку, пропонує непогані ставки по депозитах. Хоча й далеко не найвищі на ринку. Потрібно розуміти, що більш високі ставки — це вже ризик. А сьогодні не найкращий час, щоб ризикувати заощадженнями, зокрема зберігаючи їх удома. Протягом останніх місяців ми спостерігали тільки збільшення кількості вкладників, особливо з гривневими депозитами. Це приємно. Бо говорить — надійність і репутація банківської установи поступово витісняють бажання отримати якомога більший дохід, навіть ризикуючи втратити все. У кризовий час репутація — це найцінніше, що має банк.

Порадьте, у якій валюті сьогодні краще зберігати заощадження?

— У цьому сенсі я досить консервативна. Є перевірена часом формула: третина — у гривні, третина — в доларах, третина — в євро.

Зараз ви читаєте новину «Період змін у UniCredit Bank. Чого чекати клієнтам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути