Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2011 04:45

Пенсію можна оформити у 50 років

"Я відпрацював 20 років у шкідливому виробництві, за списком номер 1. У 48 років і 3 місяці мене звільнили за скороченням штату. Міський центр зайнятості цілий рік не міг підшукати підходящу роботу. Я хотів оформити дострокову пенсію. Але центр зайнятості не дав довідку-направлення до Пенсійного фонду. Бо я нібито не допрацював до потрібного віку. Зараз я не отримую ні пенсії, ні допомоги. Як мені добитися пенсії?" — запитує Олександр Хлябич, 49 років, з міста Біла Церква Київської області.

Відповідає адвокат, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" Олександр Кротенко, 25 років:

— Відмова служби зайнятості у видачі довідки не позбавляє вас права звернутися до міського управління Пенсійного фонду самостійно.

Чоловікам пільгову пенсію за віком призначать за умові, що на момент звернення їхній вік не менше 50 років, загальний страховий стаж — 20 років, стаж роботи за списком номер 1–10 років. В окремих випадках буде достатньо і п'яти років роботи у шкідливих умовах. Таке передбачене статтею 13 Закону "Про пенсійне забезпечення".

Якщо в управлінні Пенсійного фонду відмовлятимуть у призначенні пенсії або не приймуть документи, подайте письмову скаргу секретарю управління або відправте її рекомендованим листом із повідомленням про вручення. Письмова відмова управління пенсійного фонду буде підставою для звернення до суду або скарги у прокуратуру.

"ГПУ" запрошує читачів повідомляти про проблеми, які не вдалося вирішити самостійно. Фахові відповіді на запитання, що зустрічатимуться найчастіше, опублікують на шпальтах газети.

Зараз ви читаєте новину «Пенсію можна оформити у 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути