вівторок, 05 червня 2007 17:23

Олександр Проскурня розводить канарок

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
   Клітки для своїх канарок Олександр Проскурня робить власноруч
Клітки для своїх канарок Олександр Проскурня робить власноруч

77-річний полтавець Олександр Проскурня тримає 80 канарок. Клітки з птахами — в обох кімнатах та на веранді старої хати поблизу центру міста.

— Пташок змалу любив, — пояснює пенсіонер. — Мій дядько тримав колись 30 канарок, ще й голубів та щигликів. Тоді я і навчився птахів доглядати. Якось поїхав я в гості до свого давнього приятеля в Одесу. Його сусід тримав канарок. Не втримався, купив у нього вченого кенара. Гарно дуже співав. Потім купив ще 5 самичок — на розплід. Більше десяти років уже тримаю.

У Проскурні було кілька папуг. Чоловік помітив: сидячи поряд із ними, кенари починають фальшивити. Тепер тримає співучих пташок окремо.

— Кенарі вчаться співати з яйця, — запевняє чоловік. — Як трохи підростуть пташенята, садовлю до них вченого кенара. Це щоб переймали трелі.

Хорошого співуна на пташиних ринках Одеси чи Києва продадуть не дешевше як за 400 грн. Можна й касету поставити із записом канаркового співу. Клітки чоловік майструє власноруч. Із мішковини виготовляє гнізда. Навесні підбирає пару. Годує канарок просом, вівсянкою і соняшниковими зернятами.

До пташенят садовлю вченого кенара, щоб переймали трелі

— Рекомендують давати по одній чайній ложечці в день, — веде далі Проскурня. — А я вділяю канаркам по дві-три ложки. Добре їдять моркву, яблуко і яйце. На корм за місяць витрачаю до 160 гривень.

На ринок своїх вихованців Проскурня не виносить.

— До мене по пташок приїжджають. Для парування позичаю за 50–100 гривень, як коли.

Із канарками Олександр Проскурня їздить на пташині виставки в Київ та Донецьк. Там продає найбільше. У Донецьку дали медаль. Після того пару канарок у Проскурні купив Ринат Ахметов.

— Підійшов до мене, спитав, скільки коштує пташка. Я продешевив: сказав — 250 гривень. Сплохував із переляку. На одеському базарі хорошого кенара дешевше, як за півтисячі, не віддають, а в мене ж — медалісти! Ахметов купив кенара з канарочкою.

Один із конкурсантів вишпетив Проскурню: "Та він і штуку баксів дав би не торгуючись!"

Зараз ви читаєте новину «Олександр Проскурня розводить канарок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути