понеділок, 02 червня 2008 17:59

Олег Єфремов розсилає австрійцям дерев"яні фігурки

"Минулого тижня відправив до Австрії три набори оберегів", — хвалиться 36-річний Олег Єфремов, житель села Усть-Чорна Тячівського району на Закарпатті. Майстер 10 років різьбить із липи фігурки-обереги. Німці й австрійці замовляють йому біблійних персонажів, сценку народження Спасителя.

— Як правило, це свята родина — Йосип із Марією, немовля, — пояснює майстер. — Ставлю туди осла, корову і трьох царів із дарами. Потім трьох овечок, пастуха з ягням на руках. Лаку не використовую, лише полірую фігурки наждаком. Отакий набір із 12 персонажів віддаю за 100 євро. Можу також продати поштучно, по 10–20 євро, — Олег показує овечок, які залишилися з комплекту.

У німців маленькі вертепи обов"язково мають бути на різдвяному столі, пояснює він. Але замовляють їх увесь рік. До села Усть-Чорна на відпочинок приїздить багато іноземців.

— Спершу я різьбив фігурки тварин, а потім один із тих туристів підказав мені робити різдвяних персонажів, — продовжує майстер. — Із тим туристом, австріяком Вальтером, я заприязнився. Він і постачає мені замовлення.

Тепер іноземці радять Олега один одному. Його роботи вдвічі дешевші за виготовлені в Австрії чи Німеччині. Найбільше замовлень надходить із  австрійського містечка Ебензеє.

— Якось приїхав звідти священик. Сфотографував фігурки і показав друзям. Листівки з фото моїх робіт і моєю адресою тепер є в кожному поштовому відділенні Ебензеє. Переказом мені пересилають гроші. А я відправляю їм фігурки посилкою. Іноді вкладаю по десять комплектів в один ящик.

Для тих, хто раніше не бачив його виробів, різьбяр тримає на показ 60 персонажів.

Раніше Єфремов працював у середній школі. Навчався на заочних курсах живопису і графіки. Але у школі платили мало. Тому знайшов підробітки.

Фігурку завбільшки з долоню доводиться робити два дні. На кожній добре видно найдрібніші деталі одягу. Деревину, липу купує. Часто зрізані старі дерева дістаються різьбяреві безплатно.

— Спершу за паперовою викройкою нарізаю з колод кубики, потім роблю фігурки, — веде далі. — Більше ні на що не витрачаюся. Хата в мене своя. Там і зробив майстерню. Матеріали та замовлення вожу старенькими "жигулями".

Торік Олег Єфремов заробив на різдвяних фігурках близько 5 тисяч євро.

Українські туристи ними не цікавляться.

Зараз ви читаєте новину «Олег Єфремов розсилає австрійцям дерев"яні фігурки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути