Ексклюзиви
понеділок, 07 липня 2008 17:22

Охоронець нічного клубу заробляє 14 гривень за годину

Автор: дані: europa.eu
 

Мінімальна зарплата в Україні з липня становить 525 грн. Вона менша за прожитковий мінімум, 592 грн.

У країнах-членах Євросоюзу платити менше за прожитковий мінімум заборонено. Для цього запроваджено мінімальну погодинну платню. У кожній країні своя норма. Приміром, у Болгарії нині платять 1,65 євро, найменше в ЄС. Тобто місячна зарплата працівника на повній ставці має бути не менше 280 євро (2,1 тис. грн). За годину праці в Польщі платять щонайменше 6,03 євро (45,3 грн). За місяць — 1030 євро (7760 грн).

В Україні теж збираються запровадити мінімальну погодинну оплату праці. Законопроект має розглянути Верховна Рада.

— Учителі, лікарі, наладчики, ремонтники — це фахівці, яким варто платити за відпрацьовані години, — стверджує директор Держдепартаменту нагляду за додержанням законодавства про працю Міністерства праці Володимир Лось, 48 років. — Наприклад, лікарі часто працюють понаднормово. Їм треба платити за кожну перепрацьовану годину. Але є чимало професій, де платять виключно за виконаний обсяг роботи. Це шахтарі, робітники промислових підприємств.

Поки що українські роботодавці встановлюють погодинну оплату на власний розсуд. Мінімальна платня — від 3 грн за год. Приміром, у столичних ресторанах швидкого харчування "Пузата хата" працівники залу отримують до 7 грн/год. Студент-третьокурсник із Івано-Франківська, 20-річний Сергій, улаштувався охоронцем у нічному клубі. Платять йому за годину 14 грн (1,85 євро).

— Я чергую 10 ночей на місяць. Нічого складного. Заступаю об 11-й вечора — і до 7-ї ранку, — розповідає охоронець. — За ніч маю свою сотню гривень.

Іноді Сергій чергується з напарниками, працює по півзміни. Відповідно платять йому за 3-4 год. У червні Сергій заробив 1000 грн.

— А в Києві охоронцям платять фіксовану зарплату — від 3 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Охоронець нічного клубу заробляє 14 гривень за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути