четвер, 03 грудня 2020 00:00

Няні платять 187 гривень за годину

— Роботи в Польщі стало менше. У березні скоротили третину персоналу магазину одягу, де я працювала, — говорить 34-річна Наталія Грицюк. Третій рік живе у Варшаві.

— Отримувала непогану зарплату — понад тисячу доларів. Але й вимоги були суттєві: потрібне знання німецької, англійської та польської мов. Коли скоротили, довго не могла знайти роботу. В мене біля будинку розташована кав'ярня. Власник завжди наймав працівників, а останнім часом працює з дружиною. В Україні я була вихователем, маю диплом. Щоб влаштуватися за фахом у Польщі, пішла навчатися в школу для дорослих на спеціаліста по догляду за дітьми. Навчання триватиме рік, навесні отримаю диплом.

Зареєструвалася на сайті пошуку нянь. Виставила фото з дитсадка в Україні, де робила. Розписала, чому хочу працювати з дітьми. За кілька тижнів мені запропонували доглядати 12-місячного хлопчика. Пройшла кілька співбесід. Залишали на кілька годин, щоб зрозуміти, як дитина реагує на мене. Няні за годину роботи в Польщі платять 187 гривень. Але треба бути готовим, що працюватимеш не повний день. Доглядаю дитину вранці, приходжу тричі на тиждень. Маю ще одних роботодавців. Дивлюся за їхньою донькою після обіду. В обов'язки няні входить приготування їжі, прогулянки з дитиною.

За місяць Наталія заробляє майже $750.

— Роботодавці зараз прискіпливо ставляться до іноземців. Раніше, якщо знаєш мову, то міг претендувати на кращу роботу. Тепер хочуть підтверджених документів, рекомендацій. Беруть тих, хто залишається в Польщі надовго, має хоча б тимчасовий дозвіл на проживання. Багато хто жаліється, що зменшилися зарплати. Дівчина, з якою разом орендуємо квартиру, робить у ювелірному. Отримувала тисячу доларів, нині — 600. Бо магазин працює з перебоями через коронавірус.

Зараз ви читаєте новину «Няні платять 187 гривень за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути