Ексклюзиви
середа, 11 лютого 2009 17:03

Новий газовий котел окупиться за зиму

 

У грудні 2008-го газ для населення подорожчав на третину. Нині кубометр коштує від 38 коп.

— За грудень мені нарахували більше 500 гривень, чим я за це заплачу? — бідкається Світлана Верходуб, 54 роки, з села Драгово Хустського району на Закарпатті. — Я не працюю, а донька — вчителька, отримує 600 гривень. Буде дорожчати газ, почнемо топити дровами.

У селищі Красний Кут Луганської області приватні будинки опалюють вугіллям.

— Я колись працювала на шахті, то вугілля мені продають зі знижкою, — розповідає пенсіонерка Антоніна Головіна, 72 роки. — За зиму випалюю 3–4 тонни на 1,5 тисячі гривень. Це дешевше за газ, але мені, старій, важко носити відрами те вугілля. Я на плиті їсти варю. То вже на електриці теж економлю.

Стільки само платила за опалення своєї хати на 90 кв. м жителька столичного передмістя Новосілки Євгенія Дубінченко, 67 років. 2008-го вставила новий котел "Атон" із насосом. Витратила понад 1,5 тис. грн.

— Зі старим котлом я за місяць напалювала до тисячі кубометрів газу! За старими цінами платила по 350 гривень, — згадує пенсіонерка. — А в спальні та великій кімнаті було 16 градусів, пара з рота йшла. Із новим котлом спалюю втричі менше газу.

На 11 вікон витратила 23 тисячі гривень

Дубінченко порахувала: якби не поміняла установку, за новими тарифами взимку платила б за газ по 450–500 грн на місяць:

— Виходить, новий котел окупиться мені за зиму.

Перед Новим роком жінка поміняла вікна. Замість дерев"яних установила 11 нових металопластикових із подвійними склопакетами. На них витратила 23 тис. грн.

Електростанції переходять на вугілля та мазут

Після збільшення вартості газу енергетики порахували: електроенергію вигідніше отримувати, якщо спалювати вугілля й мазут. Тоді кіловат буде на 25–30% дешевшим за отриманий з блакитного палива.

— Свого часу була команда оснастити всі котли газовими схемами. Газ був дешевий — 50 доларів за тисячу "кубів", — розповідає по телефону Василь Немченко, головний інженер Бурштинської ТЕЦ, що в Івано-Франківській області. — Сьогодні ми заморозили газопроводи.

Бурштинська ТЕЦ працює на вугіллі. За добу спалює 17 тис. т. Мазут витрачає на розпалювання, 60–70 т на добу. Тонна мазуту на ринку коштує до 1,5 тис. грн. Він дешевшатиме у зв"язку зі світовим зниженням цін на нафтопродукти. Водночас тисяча кубометрів блакитного палива вже коштує 2,8 тис. грн.

Олена ТАЛАЄВА

Зараз ви читаєте новину «Новий газовий котел окупиться за зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути