четвер, 13 лютого 2020 05:56

Населення продовжує нести заощадження в банки

— Споживчі кредити банки в середньому видають під 35–40 відсотків. Гроші на купівлю авто позичають під 18 річних. Іпотека — 14–16 відсотків. Кредити для бізнесу 18–21, — говорить фінансовий аналітик 38-річний Олексій Лупоносов.

Державний Ощадбанк із початку року вдруге зменшив прибутковість депозитів. Така ж ситуація у Приватбанку. Відсотки по кредитах не змінилися. Чому так?

— Банк не може видати кредит дешевше, ніж собівартість грошей. Це заборонено законом про банки й банківську діяльність. Вартість грошей визначає облікова ставка Нацбанку. Зараз вона 11 відсотків. Додаємо ще 5 відсотків прибутку фінустанови, комісію. Виходить, що сьогодні реальна ставка за кредитами — 15–16 відсотків річних. З другого боку, маємо часовий розрив. Торік банки депозити брали під 15–16 відсотків, кредити видавали під 20. Якщо зараз почали брати гроші під 12–13 відсотків, то аж через місяць-два зможуть накопичити певну суму для кредитування населення й бізнесу. Тільки тоді позики подешевшають.

Як із кредитами на житло?

— В Україні неможлива іпотека під 2–3 відсотки, як у Європі. Звісно, вони можуть видавати кредити на житло навіть під один відсоток. Але за кордоном інша філософія. Люди швидше орендуватимуть квартиру, ніж придбають її. Коли щось не влаштовує, швидко змінюють квартиру. В Європі оренда найпростішої коштує 300–500 євро. Це 8–14 тисяч гривень. Середня зарплата — 2,5–3 тисячі євро, або 67–81 тисяча гривень. У скандинавських країнах громадян мотивують купувати власне житло. Пропонують компенсації.

Чи охоче українці несуть гроші на депозити?

— Населення продовжує нести заощадження в банки, незалежно від дохідності вкладів. Бо немає альтернативи. Треба ж десь зберігати гроші. Сьогодні гарно працює фінансовий моніторинг. Щоб українець зробив значну покупку — квартиру, будинок, авто, треба пояснити походження коштів. Але достатньо півроку потримати в банку крупну суму — і до вас не буде зайвих питань. Фінустанови цим користуються. Активно беруть гроші під смішні відсотки, які не покривають навіть інфляцію.

Нацбанк наприкінці січня знизив облікову ставку до 11 відсотків річних. До кінця року планують зменшити до 7. Якими будуть наслідки?

— Вже сьогодні маємо негативні — у січні недоотримали 17 мільярдів гривень від розміщення облігацій внутрішнього державного займу. Щоб облікова ставка була на рівні 7 відсотків, як обіцяє Нацбанк, має спочатку запрацювати виробництво.

Зараз ви читаєте новину «Населення продовжує нести заощадження в банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути