вівторок, 03 грудня 2019 07:35

Найбільше вакансій було для програмістів

Автор: Маргаріта Дикалюк
 

— Торік у середньому зар­плата українців збільшилася на 30 відсотків. До кінця 2019-го побачимо зростання на 15–20 відсотків, — говорить 31-річна Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна".

У якій сфері платять найбільше?

— Заробітки підвищуються нерівномірно. Один і той же спеціаліст у різних компаніях може ­отримувати на кілька тисяч більше або менше. Наприклад, секретарю пропонують як 5 так і 15 тисяч гривень. Це залежить від обов'язків, кваліфікації та галузі.

Цього року найшвидшими темпами зростали зарплати у сфері транспорту, логістики, туризму. Більше стали отримувати працівники фітнес-клубів, салонів краси, ресторанів, готелів. Зменшилися заробітки у сфері розваг, медіа й домашнього персоналу.

Зарплата освітян зросла на 12 відсотків. На 20 відсотків більше отримують медики й фармацевти. Зокрема, це пов'язано з дефіцитом кадрів у цій сфері. Українців із медичною освітою охоче запрошують за кордон. З цієї ж причини на 18–19 відсотків зросли доходи робітничих спеціальностей. Програмісти стали отримувати на 17 відсотків більше. Для них 2019-го вакансій було найбільше. Обігнали навіть сферу продажів, що була лідером останні три роки.

Практично в усіх сферах є пропозиції з високими зарплатами. Бачила, наприклад, вакансію для лікаря-ортодонта на 9 тисяч євро — це понад 237 тисяч гривень. Слюсарям пропонували 2 тисячі євро — майже 53 тисячі гривень. Непогані зарплати зараз у працівників автосервісів. Загалом в Україні найбільше отримують топ-менеджери, програмісти, юристи і банківські працівники.

Кого не вистачає на ринку праці?

— Дефіцит кадрів є серед робітничого персоналу, медиків, аграріїв, на виробництвах. Молодь не поспішає працювати за цими спеціальностями. А люди старші 35 років їдуть за кордон. Там на аналогічних посадах платять більше. Наступного року темпи трудової міграції можуть зрости. Європейські країни спрощують умови працевлаштування для іноземців.

Що вимагають українські роботодавці?

— Найголовніше для них — досвід роботи і кваліфікація. Вища освіта бажана, але не першочергова вимога. На роботу беруть тих, чиї навички відповідають потребам компанії. Найбільше роботодавці зацікавлені в працівниках із досвідом два-три роки. Тобто людина має певний багаж знань, але гнучка й мобільна. Компанії, які вимагають знання англійської, пропонують удвічі вищі зарплати.

Як утримують працівників?

— По-перше, пропонують високу зарплату. Також — навчання за рахунок компанії, медичне страхування, відпочинок. Додаткові бонуси є для працівників із дітьми.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше вакансій було для програмістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути