Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2018 00:45

Найбільше купують однокімнатні квартири

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК
 

— У новобудовах зараз 40 відсот­ків квартир — однокімнатні. Подібна ситуація спостерігається останні п'ять років. Бо таке житло найбільше купують. Забудовники це враховують у наступних проектах, — говорить експерт із нерухомості Сергій Злидень, 48 років.

— Популярні однокімнатні квартири площею 36–40 "квадратів". 10 років тому помешкання будували більшими. Найпопулярніша однокімнатка мала 45–55 "квадратів". З 2013-го зріс попит на менше житло.

У Києві в будинку, який практично здали в експлуатацію, квадратний метр коштує 19–20 тисяч гривень. На етапі фундаменту — 17,5 тисячі. На вторинному ринку в середньому коштує 25 тисяч гривень. За житло в центрі та поблизу метро просять на 15–20 відсотків більше. У передмісті столиці ціни нижчі — 14–15 тисяч. Попит на нерухомість в Україні стабільний. Цього вистачає, щоб продовжували зводити будинки. Українці активніше купуватимуть квартири, коли повноцінно запрацює програма банківської іпотеки. Щоправда, тоді й ціни на нерухомість зростуть.

Сьогодні масово будують смарт-­квартири. Їхня площа 24–26 "ква­дратів". Подібні до радянських "готельок". Це стратегічна помилка забудовників. Така нерухомість не популярна серед українців. Ціни не дуже відрізняються від стандартних однокімнатних квартир. Крім того, такі помешкання не зручні для проживання. Зазвичай там кухня з'єднана з кімнатою, немає коридора.

— Однокімнатні квартири часто купують, щоб потім здавати в оренду. Сьогодні це один із найкращих способів зберегти заощадження. Щоправда, чекати потрібно років 30, аби повернути вкладені кошти, — каже експерт із нерухомості 37-річний Сергій Костецький.

Найпопулярніші однокімнатні квартири вартістю до $30 тис.

— З початку року оренда житла в середньому подорожчала на 20 відсотків. У Києві однокімнатну квартиру в гарному стані можна знайти за 6 тисяч гривень. Стільки ж коштує оренда двокімнатної. Щоправда, у віддалених районах, без ремонту, меблів і техніки. Найдешевші однокімнатки пропонують по 4–5 тисяч гривень. Переважно це "хрущовки" у поганому стані. Таких пропозицій дуже мало. Але попит на них великий.

Люди зараз в основному шукають дешеві квартири. Основні клієнти — молоді сім'ї, випускники вузів, які з'їхали з гуртожитків. Також ті, хто хоче переїхати від батьків. На дороге житло попит упав.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше купують однокімнатні квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути