середа, 07 березня 2007 19:35

На пологи треба відкласти щонайменше 1000 гривень

Автор: фото: phl
  Дружина Олександра Пономарьова Вікторія народжувала у столичній клініці ”Ісіда”. Там пологи коштують щонайменше 16 тисяч гривень. Кесарів розтин — близько 20 тисяч. День перебування у післяродовій палаті — від 580 до 1800 гривень
Дружина Олександра Пономарьова Вікторія народжувала у столичній клініці ”Ісіда”. Там пологи коштують щонайменше 16 тисяч гривень. Кесарів розтин — близько 20 тисяч. День перебування у післяродовій палаті — від 580 до 1800 гривень

На початку року ходили чутки, що допомога по народженню дитини зросте. Але Держбюджетом на 2007 рік підвищення не передбачено. Жінки отримуватимуть так само 8500 грн. Народити дитину сьогодні коштує щонайменше 1000 грн.

— Перед пологами ми з чоловіком прикидали, скільки грошей може знадобитися. Порахували "добровільний внесок" у лікарню, вартість палати, анестезію, матеріальну подяку лікареві, — каже Оксана Литовченко, 24 роки. — Нарахували десь 400 доларів, народжувала я в сьомому пологовому будинку — він вважається найдорожчим. Коли виписали, виявилося, що ми витратили 600 доларів.

У деяких пологових будинках є стаття "добровільний внесок" — 350–500 грн. Майже всюди палати платні — 100–300 грн за день. 50 грн треба відкласти на медикаменти. На цьому офіційний список витрат закінчується. Медики зазвичай не говорять про свій гонорар. Переважно — це ініціатива пацієнтів. Сьогодні ціна досвідченого лікаря — $200–300. Деякі пацієнтки платять не лікарю, а акушерці $150–200.

— Так спокійніше, — каже Валентина Рогаль, 30 років. — Гадаєш, якщо даси гроші, то лікар зробить диво — і здорова дитинка опиниться у тебе на животі. Гроші — наче гарантія того, що не болітиме.

Анестезія під час пологів буває двох видів: епідуріальна та промедол. Коштують 200–300 грн. Епідуріальну вводять не через крапельницю, а у спинний мозок, тому її може зробити лише досвідчений анестезіолог. Такі є не в кожному пологовому будинку.

— Пологи почалися раніше й дуже стрімко, — розповідає Марина Прохорова, 27 років. — Чоловік був за містом у справах, тому я поїхала сама. Народжувала в другому пологовому будинку.  Щойно приїхала — майже зразу народила. Попросила акушерку допомогти мені спеленати дитинку. "Сама народила — сама і пеленай", — відповіла вона мені. За півгодини приїхав чоловік і роздав медперсоналові по 10–20 гривень. Ставлення змінилося кардинально. Акушерка, яка гримнула на мене, люб"язно розповіла, як треба поводитися з немовлям.

Народжувати можна не за місцем реєстрації, а за домовленістю. Районний лікар може порадити акушера-гінеколога. Знайомитися із останнім краще за шість тижнів.

— Ми домовилися з лікарем за 1000 гривень, — говорить Світлана Вирвидуб, 26 років. — Пологи почалися уночі, о другій годині. Ох і робота у нього! Тут жодні тисячі не допоможуть. Його ж піднімають серед ночі й ніяк не поясниш, що ти не виспався.





Скільки прийнято платити

У Сумах стало модним народжувати через кесарів розтин — так роблять 70% жінок. Пологи з кесаревим обійдуться у 1400 грн. Сама операція — 430 грн. Ще 500 треба заплатити хірургові і 100 — анестезіологу. 100 грн розійдуться на дрібниці. За два тижні у лікарні — 150 грн, виписка — 100 грн.

У Дубні Рівненської області стандартна такса за пологи лікареві — 250 грн. Коли жінкою опікуються два лікарі, тоді обом платять таку суму. Анестезіологові — стабільно 100–150 грн. Медсестрам та акушеркам дають шампанське та цукерки. Якщо хтось вважає за потрібне, то ще віддячують своєму лікареві-гінекологу — дарують невеликий презент. За весь час перебування у палаті неофіційно платять 25 грн. Або купують на цю суму для лікарні лампочки, порошки. На медикаменти при нормальних пологах витрачають 100–120 грн. У цілому, за пологи виходить приблизно 750 грн.

м. Тячів, Закарпатська обл. — 500–600 грн

м. Самбір, Львівська обл. — 700–750 грн

м. Бучач, Тернопільська обл. — 650–750 грн

смт Верховина, Івано-Франківська обл. — 400–650 грн

м. Вижниця, Чернівецької обл. — 500–650 грн

м. Любомль, Волинська обл. — 350–500 грн

Пологові будинки не нав"язуватимуть своїх фотографів

Київський міський голова Леонід Черновецький заборонив при виписці з пологового будинку нав"язувати відео- та фотозйомку.
— Я народжувала в третьому пологовому будинку, — розповідає Оксана Чернишевська, 25 років. — Там дуже настирно пропонували зйомку при виписці. Знімки — 30 гривень, відео — 50. Я відмовилася, бо почувалася дуже слабкою. Але за  виписку все одно довелося заплатити 30 гривень.
Породіллі кажуть, що така настирливість залежить від бригади, яка чергує у день виписки.
— Півроку тому моя дружина народила у сьомому пологовому будинку, — розповідає 27-річний киянин Богдан. — Нам зйомку пропонували за 50 гривень. Ми відмовилися. Ніхто не заперечував, щоб наше повернення додому знімали на камеру друзі.

Зараз ви читаєте новину «На пологи треба відкласти щонайменше 1000 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути