— Колись у одного міністра економіки запитали, скільки коштує кіло сала. А він знітився, не зміг сказати, — сміється Василь Яцурко, 57 років. Він продає сало на стихійному базарі на столичних Караваєвих дачах. — Та я й сам попервах розгубився, коли побачив, як різняться київські ціни на сало.
Ділимося своїми спостереженнями з Яцурком. На базарі біля метро Лівобережна просять від 5 до 13 грн за кіло. На Святошині — від 14 до 18 грн. І хоча павільйон розташований у далекому закутку, попит є. Сало там добре, товсте. На подільському Житньому ринку продають по 10–12 грн, а на Лук"янівському — 8–15 грн.
На Бессарабському ринку цей продукт, мабуть, найдорожчий. Хоча тонке, на шкварки, віддадуть по 5 грн, але за гарне й смачне правлять по 40 грн/кг.
— Там розраховують на приїжджих міліонерів із Канади, — припускає Яцурко. — Або на наших міністрів та депутатів. Продавець їм нахвалює: мовляв, сало екологічно чисте, порося годували варениками з вишнями — то він по 40 гривень і візьме, не торгуючись.
Маркетологи кажуть, що є покупці, які завжди купують товар за найвищою ціною. Вважаючи його найякіснішим.
Трохи далі від Києва ціни на сало більш-менш рівні. На центральному ринку в Ірпені Київської області тонке сало віддадуть по 5 грн, товсте — по 8–10 грн. Далі від Київа — у Глевасі, Фастові, Казатині, Попільні ціни — 10–12 грн за кілограм. У Бердичеві на базарі за кіло свинячого просять 9–10 грн.
Яцурко раніше торгував на столичних стихійних ринках, що вряди-годи виникають біля станцій метро Шулявська, Героїв Дніпра, Харківська.
— Там можна за сальце вторгувати 5–10 гривень, але міліція дуже ганяє. Тут, на Караваєвих дачах, менше ризику.
На Кардачах — найбільший у столиці стихійний базар м"яса та сала.
— Почім продаєте? А людей на базарі багато? — питає Антоніна Півень, 67 років, яка витягла з електрички на платформу свого возика. — Ну а я, мабуть, віддаватиму дешевше — бо додому спішу.
Найдешевше сало нам вдалося знайти в супермаркеті "Сільпо" на Оболоні — там воно коштує 3,44 грн за кіло. Мабуть, закуповували його у виробника раніше.
— Покуштуйте, моє сало не гірше од міністерського, — надрізує шматочок Василь Яцурко. — Кажуть, у Польщі та Болгарії, якщо купуєш м"ясо, трохи сала взагалі безкоштовно дають. Поляки сала не люблять. Треба з"їздити подивитися, бо щось не віриться.
Коментарі