четвер, 26 листопада 2020 00:21

"Музика Бетховена збільшує врожайність приблизно на третину"

Автор: фото надане Альбіною Гребенюк
  Альбіна Гребенюк із міста Бахмут на Донеччині вирощує гливи в підвалі багатоповерхівки
Альбіна Гребенюк із міста Бахмут на Донеччині вирощує гливи в підвалі багатоповерхівки

— У мене хвора донька, яка потребує постійного догляду. Тому влаштуватися на роботу я не могла. Якось мила вікно, витирала скло газетою. Побачила оголошення, що продають грибні блоки. Мала тоді вільні 150 гривень. Подзвонила продавцю і замовила 12 штук, — каже 41-річна Альбіна Гребенюк із міста Бахмут на Донеччині. Вирощує гливи в підвалі багатоповерхівки.

— Про гриби не знала нічого. Продавець дав детальну інструкцію. Навчив, що робити. Вирощую гриби на соломі, закуповую її у фермерів. Перший урожай глив з'явився за тиждень. Коли зайшла до підвалу й відчула запах грибів, то зрозуміла — це моє. Можна також вирощувати гливи на газетах, кавовій гущі, але потрібно знайти постачальників цієї сировини. Ферму назвала на честь доньки — "Сашкин ліс". Грибний бізнес не затратний у плані грошей. Можна вкласти 5 тисяч гривень, а за 21 день заробиш удвічі більше. Головне — любити те, чим займаєшся. У мене гриби пахнуть, як у лісі. Нічого не додаю, не мочу шапочки. Коли їх смажиш, вони не водянисті.

Альбіна Гребенюк виграла грант на розвиток ферми від Червоного Хреста. Отримала 26 тис. грн. На них найняла працівницю.

— Вирощування грибів — вдалий бізнес, бо режим можна підлаштувати під себе. Якщо потрібно кудись поїхати, вимикаю світло, роблю протяг, знижую температуру — і гриби сплять. Приїжджаю, вмикаю все, бужу їх музикою. Колись дід виписував журнал "Наука и жизнь". Там знайшла статтю, що у Польщі вирощували помідори під рок-н-рол. А я вирішила під Бетховена. Це збільшує врожайність приблизно на третину.

Кілограм гливи коштує в середньому $1 — зараз це понад 28 грн.

— Під час карантину бізнес трохи занепав. Люди більше купували м'ясо. На осінь продажі відновилися. Вже маю замовлення на новорічні свята. Також багато беруть грибів під час посту, — додає Альбіна.

— Пік відкриття грибних ферм в Україні припадав на 2018 рік. Із часом закрилася кожна третя. Такий бізнес потребує постійної ручної роботи, — говорить фахівець із банківського кредитування 38-річний Володимир Порохняк.

— Основна проблема була з ринком збуту. Час від часу вартість грибів падала втричі. Наприклад, у Києві зараз переважно залишилися великі ферми. Вони вирощують шампіньйони, бо дорожчі. Особливо популярні з коричневими шапочками, їх беруть ресторани. Один клієнт почав вирощувати гливи у погребі, зараз має середню ферму.

На відкриття грибної ферми потрібно приблизно 10 тис. грн. Бізнес має окупитися за півроку.

— Найкраще починати працювати наприкінці осені — на початку зими. На новорічні свята продукція гарно продається.

Зараз ви читаєте новину «"Музика Бетховена збільшує врожайність приблизно на третину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути