Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 16:15

Микола Римар змалу теше ложки

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Микола Римар робить ложки на базарі в місті Богуслав Київської області
Микола Римар робить ложки на базарі в місті Богуслав Київської області

Власноруч зроблені дерев"яні ложки 65-річний Микола Римар носить на ринок. У його райцентрі Богуслав Київської області торгують тричі на тиждень. Маленькі дитячі ложки й великі ополоники розкладає на ряднині. Із собою бере кілька заготовок із липи, груші чи яблуні. Працює на базарі, чекаючи на покупців.

— Підлітком дивився, як батько робить, а потім і собі узявся, — розповідає. — Першу показав матері. Вона похвалила: "Вдатна ложка", — так наче поблагословила. Відтоді вже півстоліття тешу ложки.

Інструментів багато не треба. Микола Римар працює маленькою сокиркою, ножем та вигнутим півдугою тесаком із дерев"яною ручкою. Спершу сокирою витісує в заготовці руків"я та черпалку. Потім береться за напівкруглий тесак. Ложку впирає у фетровий нагрудник. Вибирає тесаком заглибину, потім обтесує ложку зовні. Під кінець обробляє ручку. За годину-півтори ложка готова.

— Деревина легка, сама ложка видовжена, а не кругла, так що легко входить до рота і сьорбати не треба, — продовжує ложкар.

Маленькі ложки продає по 10 грн. Черпаки — по 50. Найбільше беруть столові ложки, по 20 грн. За день у нього купують до десяти предметів.

Зараз ви читаєте новину «Микола Римар змалу теше ложки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути