середа, 23 травня 2007 16:59

Микола Новосад возить посилки в Грецію

Колишній таксист із Луцька, 53-річний Микола Новосад, щотижня їздить до Греції. Вантажним мікроавтобусом "мерседес" возить за кордон посилки від родичів заробітчан.

Щоп"ятниці Микола чекає клієнтів у центрі Луцька біля готелю "Україна". Найчастіше приходять чоловіки, чиї дружини доглядають дітей і немічних у Греції. Приносять бандеролі з дитячими малюнками, сувеніри та касети з родинним відео. За кілограмовий пакунок платять 10 євро, від 1 до 5 кг — 20 євро. Посилки до 10 кг удвічі дорожчі. Микола завжди переглядає вміст бандеролей, потім запаковує клейкою стрічкою.

— Мушу переконатися, що не везу наркоту чи контрабанду, — пояснює. — Минулої осені чоловік із Ківерців передав сумку із писанками. А між ними сховав сім блоків сигарет. Мене затримали на грецькому кордоні. Тиждень у тюрмі відсидів, потім 3 тисячі євро штрафу заплатив.

За перевезення грошей бере сім відсотків

Продукти Микола не перевозить. Митники їх зазвичай конфісковують. Але таки погодився взяти кілограм домашнього сала від настирливої бабусі.

— Хіба таможники не люди? Поймуть, нехай донька свій дім згадає, — каже лучанка Неоніла Степанишина, 64 роки. До готелю вона прийшла з двома внуками.

Посилки нумерує. Кожна має свій код і слово-пароль, які знають лише перевізник та отримувач. Подарунки водій віддає в Афінах. Заробітчани часто доплачують водієві за ризик. Новосада тричі обстрілювали рекетири.

Додому Микола повертається із заробітчанськими грішми. За перевезення бере 7% від суми. Заробітчанам так вигідніше, бо у "Вестерн Юніон" переказ в Україну коштує 15–20%. Кошти можна передати й автобусом "Афіни–Львів". Але водії вимагають довідку, звідки отримано гроші. Більшість її не мають.

За місяць Микола Новосад заробляє на перевезеннях у Грецію 1 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Микола Новосад возить посилки в Грецію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути