Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2019 07:30

"Маємо великий попит на нерухомість, але в людей не вистачає грошей"

— В Україні до 2017-го вартість квадратних метрів стрімко падала. Торік ціни були стабільними. Українці купували найдешевше житло, — говорить 49-річний Едуард Бразас з Асоціації спеціалістів з нерухомості.

Скільки в середньому зараз коштує квартира?

— "Готельку" в Києві можна придбати за 20 тисяч доларів. Стандартна однокімнатка на вторинному ринку коштуватиме не менш як 25 тисяч. Двокімнатна — 30–35. У віддалених районах можна знайти варіанти за 27–28 тисяч доларів.

На первинному ринку вартість житла залежить від стадії будівництва, на якій вкладаєте гроші. Якщо будинок готовий, квадратний метр коштуватиме не менше тисячі доларів. Якщо будівля на стадії "фундаменту" — ціна менша. Але сьогодні мало хто ризикує вкладати гроші в будівництво. Загалом на первинному ринку житло коштує дорожче, ніж на вторинному. Бо нові квартири мають більшу площу.

Яке житло найчастіше купують?

— Переважно обирають квартири економ-класу. Це однокімнатки на 30–35 квадратних метрів, двокімнатки до 50 "квадратів". Невеликий попит є на більший метраж. Великі квартири, як правило, купують у новобудовах. Там установлені індивідуальні лічильники. Теплоізоляція та гідроізоляція краща, ніж у старому житловому фонді. Можна буде економити на комунальних.

Попит на нерухомість в Україні великий?

— Сьогодні пропозиція перевищує попит на житло. Не бачу в цьому проблеми. За нормальної ринкової ситуації так і має бути. Неправильно, щоб за одним продавцем бігали 20 покупців. Тому ті темпи продажів, які є зараз, влаштовують забудовників. Вони й далі зводитимуть житлові комплекси. Кількість вільних ділянок під забудову обмежена. Часу роздумувати небагато, бо прийдуть конкуренти і перекуплять землю.

Коли українці активніше купуватимуть житло?

— Якщо в покупця немає коштів — що б не робив забудовник, більше продати не зможе. Маємо великий попит на нерухомість, але в людей не вистачає грошей. Змінити ситуацію допоможе відновлення банками житлового кредитування. Розстрочки на квартири на кілька років, які зараз пропонують забудовники, не є його альтернативою. Щоб запрацювала іпотека, мають бути адекватні ставки. У гривні — хоча б 12–13 відсотків річних. Сьогодні ж банки в середньому надають кредити на житло під 22–25 процентів. Це невигідно.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо великий попит на нерухомість, але в людей не вистачає грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути