четвер, 14 серпня 2008 18:34

Марія Сіреджук торгує рушниками

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Катерина Катащинська (ліворуч) вибирає для доччиного весілля рушники, вишиті червоним. Продавчиня Марія Сіреджук пропонує їй вироби із фабричного та домотканого полотна
Киянка Катерина Катащинська (ліворуч) вибирає для доччиного весілля рушники, вишиті червоним. Продавчиня Марія Сіреджук пропонує їй вироби із фабричного та домотканого полотна

Марія Сіреджук, 28 років, торгує у столиці рушниками. Приїхала з Івано-Франківщини. На її столику, при вході до Житнього ринку, розкладені 150 рушників. Їх розглядають кілька покупців.

— Мої рушники з Прикарпаття, наші жіночки їх вишивають, — розповідає їм Марія. — Ціна залежить від тканини та візерунка. Що більше вишивки, то дорожче буде.

Киянка Катерина Катащинська, 50 років, вибирає весільного рушника. Треба постелити під ноги молодятам, розказує продавчині:

— Рушники під ікони нам вишили на замовлення. А от під ноги — не встигають. Весілля буде 29 серпня. Хочу, щоб на рушнику побільше червоного було. Кажуть, червоне — до щастя та любові. Донька в мене — лікар, має хорошу роботу. Можна й заміж.

Марія вибирає їй три рушники. Один із цупкого домотканого полотна, інші — на тонкому фабричному штапелі. Катерина вибирає штапельний із візерунками-лебедями. Платить 100 грн.

Домоткані полотнища Марія продає по 200–450 грн. На фабричній тканині — до 250 грн. Пара рушників на ікони коштує 150 грн. Серветки для свічок — від 70 грн за пару. Щомісяця Сіреджук їздить на Івано-Франківщину. Оптом закуповує рушники в тамтешніх майстринь. Сумки із крамом тримає в кімнаті, яку винаймає в квартирі пенсіонерки. У столиці рушники продає на 20–30 гривень дорожче.

На Житньому ринку за місце треба платити по 5 грн. Рушниками торгують там ще чотири жінки.

— То дарма, нам покупців не бракує, — запевняє Марія Сіреджук. — На Спаса закінчиться піст. А рушники вже купують. І так цілу осінь буде, до Різдвяного посту. У січні знову розкуповуватимуть. А потім — перед Великоднем.

Найбільше покупок у вихідні. За день Марія продає 20 рушників або й більше. У будні часом беруть два-три.

— За місяць заробляю десь під тисячу доларів, — каже Марія. — Уже вісім років із того живу.

Зараз ви читаєте новину «Марія Сіреджук торгує рушниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути