Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2018 00:25

Літр гарбузової олії продають по 600 гривень

– Першу гарбузову олію виготовив чотири роки тому. Загалом у справу вклав майже мільйон гривень, – каже 57-річний Леонтій Гасюк із села Довжок Кам'янець- Подільського району Хмельниччини.

– За 500 тисяч придбав трактор, 130 тисяч гривень витратив на комбайн. У перші роки купував насіння по 400 гривень за кілограм. Сію штирійський олійний гарбуз на трьох гектарах землі. Отримую олію шляхом прямого віджиму. Для цього насіння прогріваю на маслопресі. Із 4–5 кілограмів зернят виходить літр. Решта підприємств використовують іншу технологію: подрібнюють насіння на борошно, потім розчиняють його у хімічних сполуках і перепускають через фільтр. Так вихід олії більший, але вона не така смачна.

Літр гарбузової олії коштує 600 гривень. Найчастіше беруть літрові, півлітрові пляшки. Лікарі радять її вживати після операцій, хворим на цукровий діабет. Продаю через інтернет, пересилаю по всій Україні. Маю клієнтів із Німеччини, Італії, Франції. Один розповідав, що купував таку в Австрії. То літр йому обійшовся у 1300 гривень. Але олія була рідка, не така ароматна. Її за кордоном часто розбавляють ріпаковою.

Пробував виходити на супермаркети. Дав партію на продаж. Приходжу, а вони розставили пляшки на полицях, куди падає світло. Від цього продукт псується. Його слід зберігати в темному і прохолодному місці. Забрав усю партію, припинив співпрацю. Кілька разів пробував виходити на закордонні ринки, але теж мав проблеми. Вимагають, щоб у них відкривав виробництво, розливав олію у скляну тару. Поки що мені такі умови не підходять.

Відходами виробництва зацікавилися китайці. Пропонують 14 гривень за кілограм. Пишуть мені мало не щодня. Вони переробляють відходи на білок, який потім використовують для виробництва рослинного м'яса. Знаю, що таку продукцію в наших магазинах продають по 30 гривень за 250 грамів. Поки про співпрацю не домовилися.

За рік продаю 300–600 літрів гарбузової олії. Порахував, що такий бізнес окупиться повністю за три роки. Ще хочу вирощувати цукіні. Європейцям дуже цікавий цей овоч. Із нього роблять овочеву вермішель. Зараз вивчаю ринок, технологію.

Зараз ви читаєте новину «Літр гарбузової олії продають по 600 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути