Олег Філіпчук, 34 роки, з Ірпеня під Києвом скаржиться: витратив 100 грн, а додому приніс 2 кг овочів, 500 г сиру та палку ковбаси.
— Ціни на базарі зросли за два дні, — каже Філіпчук. — У п"ятницю купував огірки та помідори за одною ціною, тепер на 2–4 гривні дорожче.
Огірки на столичних базарах продавали по 5 грн, тепер — по 7. Ціна на помідори зросла з 11 до 15 грн.
— По кілограму тих і тих овочів — це 25 гривень, півкіла сиру — 30. Ковбаса заважила на 35 гривень, — розповідає чоловік. — Ну ще хліб, сік та проїзд і сотні в гаманці як і не було. А тих продуктів вистачить на два дні. Жінка вже сказала, що їстимемо консервовані огірки, доки свіжі не подешевшають.
Олег Філіпчук працює в Києві на комп"ютерній фірмі. Заробляє 4 тис. грн. Із дружиною та двома синами-школярами знімають квартиру в Ірпені. За житло щомісяця віддають 1800 грн.
Жителька Рівного Галина Полюхович, 49 років, свіжих овочів не купує. Каже, багато грошей витратила на розсаду.
— Маю городу 10 соток. Вирішила капусту посадити. Мені ж головок 200 треба. А вона цього року по 3 гривні за десяток. Це 60 гривень як льоду, — скаржиться Полюхович. — А інші продукти! Хотіла кільку в банці купити до макаронів на вечерю. Консерва на 1,5 гривні подорожчала. Я ж точно знаю, що недавно по 2,5 гривні купувала, а це вже 4 коштує.
Зросли ціни і на рис. Замість нього жінка купила кілограм ячної крупи по 2,4 грн і стільки ж гречки — за 5 грн.
— Без рису можна обійтися. Де ж то бачено, щоб 8 чи 9 гривень за кіло крупи платити? — каже рівнянка. — Ми перестали й мінеральну воду купувати. Раніше 2 гривні була найдешевша півторалітрова пляшка, а тепер — 2,5. Тепер сиру воду кип"ятимо, охолоджуємо й п"ємо.
Галина Василівна працює в поліклініці, заробляє 800 грн. Її чоловік — пенсіонер. Дві дорослі доньки живуть окремо.
Коментарі