Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2007 15:44

Ігор Пліщак переказує гроші на мобільний

19-річний Ігор Пліщак з Івано-Франківська має дві сім-карти різних мобільних операторів — "Сім-Сім" і "ДіДжус". На кожну з них кладе певну суму. За допомогою переказів поповнює рахунки своїх клієнтів. За послугу бере одну гривню.

— Це вигідно, — розповідає хлопець. — Із "Сім-Сім" я перекидаю гроші й на "Джинс", і на UMC, а з "ДіДжус" — ще й на "Київстар". Кожен переказ коштує мені 10 копійок, а на операції наварюю 90. Гроші, звісно, невеликі, але на пиво і дискотеку вистачає. А от із "Лайфом" не дружу. За його переказ треба платити 50 копійок.

Ігор "працює" в основному під час занять. Студенти знають, що будь-якої миті можуть поповнити свій рахунок.

— Намагаюся, щоб у мене на картках завжди було не менше 100–150 гривень, — розказує хлопець. — Заздалегідь купую скретч-картки. В універі найчастіше замовляють поповнення на 5–20 гривень. Переплачують гривню. Але коли терміново треба кудись передзвонити, а гроші закінчилися, цю гривню ніхто не рахує. Крім того, карток на 5 гривень узагалі не існує, а на 10 має лише "Джинс". Тому студенти часто вибирають мої послуги, якщо не можуть поповнити рахунок на більшу суму.

Гроші невеликі, але на пиво і дискотеку вистачає

За день Ігор здійснює від 5 до 20 переказів. Буває, що ввечері до нього додому приходять сусіди. Хлопець каже, має з цього ще й іншу вигоду. Майже в кожного оператора є якісь акції — що частіше поповнюєш свій рахунок, то більше отримуєш різних бонусів. Вони дозволяють економити на розмовах.

— У UMC бонуси можна обміняти на гроші для розмов або на передплату різних журналів — "ЕГО", "ЕЛЛЬ", "Кореспондент", "Мій прекрасний сад", "Діджитал фотокамера", — веде далі. — Я обираю гроші. "Сім-Сім" користуюся півтора року, тому мені нараховують чималі бонуси. Наприклад, кидаю на рахунок 100 гривень і автоматично отримую 100 бонусів. А 200 бонусів уже можна обміняти на 10 гривень. За тиждень купую три-чотири 100-гривневі картки і маю 300–400 бонусів. Не потребую поповнювати рахунок — на розмови вистачає. І навіть на невеличкі перекази.

Поповнити рахунок переказом на 5, 10, 15, 20 грн пропонують на вулицях Івано-Франківська. Продавці вибирають багатолюдні місця — у центрі, біля ринків, поблизу великих крамниць. Стоять на своїх точках із ранку до вечора в будь-яку погоду. За послуги теж беруть по гривні. Люди не дуже охоче підходять до таких перекупників. Адже поряд багато магазинів мобільного зв"язку, де картку можна купити за реальною ціною.

Продавці можуть бути шахраями

У компаніях мобільного зв"язку кажуть, що "продавці мобільних переказів" офіційно з компаніями не співпрацюють.
— Заробляють вони на тому, що поповнюють рахунки дорожче, ніж у центрах обслуговування, — каже 19-річна Катерина Камінська з "ДіДжусу". — Щось заробляють на бонусах. Хоча останнім часом бонусна програма в нас не діє. Можливо, у когось із таких продавців є доступ до дилерів, які продають картки дешевше.
Катерина застерігає: за цими людьми можуть стояти мобільні шахраї. Абонент отримує на свій телефон SMS про виграш. Щоб отримати приз, йому пропонують зателефонувати за номером і продиктувати код поповнення рахунку на суму не менше 200 грн. Дехто потрапляє на гачок — і диктує коди.
За одну аферу шахраї можуть отримати на свої рахунки кілька тисяч гривень. Єдиний спосіб перевести їх у готівку — переказувати абонентам за живі гроші. Проте людина, яка купує переказ на 5 чи 10 грн, при цьому нічого не втрачає.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Пліщак переказує гроші на мобільний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути