Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 07:10

"Хочуть вигідні умови праці, гнучкий графік і високу зарплату"

— Роботодавці все частіше шукають працівників через інтернет. У соціальних мережах створюють групи, де пропонують роботу чи публікують оголошення про набір людей, — розповідає експерт з ринку праці Михайло Притула, 35 років.

— Буває, що не поспішають публікувати нові вакансії. Шукають резюме чи оголошення про пошук роботи українцями. Тому сьогодні треба бути максимально публічною людиною. Якщо звільнилися чи хочете знайти роботу, пишіть про це у соціальних мережах. Навіть серед ваших знайомих є той, хто може запропонувати вакансію.

На що роботодавці в першу чергу звертають увагу?

— Досвід й особисті якості кандидатів. Також має значення резюме. Там шукають інформацію про досягнення працівників, а не їхні обов'язки на попередній роботі. Компаніям важливо, які курси чи тренінги ви пройшли, яку професійну літературу читаєте. Адже роботодавець у свою команду шукає прогресивних і досвідчених. Водно­час жодного значення не має освіта. Ще 10 років тому людині без диплома нічого не світило. Зараз компанії готові навчати за власний рахунок. Так, для програмістів є спеціальні академії, де за на­вчання платить майбутній роботодавець.

Чому важко закривати вакансії?

— Раніше знайти працівників було набагато простіше. Резю­ме надсилали одразу після пуб­лі­ка­ції вакансії. Зараз треба не просто цікаво описати вимоги й обов'язки, а й запустити рекламу цієї роботи. Крім того, розмістити вакансію на кількох сайтах та у соціальних мережах. Це пов'язано з трудовою міграцією. Українці все частіше шукають роботу за кордоном і не хочуть працювати вдома. Крім того, молодь прискіпливіше обирає вакансії. Хочуть вигідні умови, гнучкий графік та високу зар­плату.

Що пропонують працівникам?

— Безкоштовними обідами вже нікого не здивуєш. Кожна друга фірма оплачує навчання персоналу, гарантує медичне страхування. Роботодавці масово відмовляються від дрес-коду, переходять на гнучкий графік, пропонують безлімітні відпустки, закордонні конференції чи кредити на пільгових умовах. Щоб зацікавити працівників, в офісі ставлять тенісний стіл, відкривають кабінети масажу. Чим більше компанія може запропонувати, тим більше в неї можливостей утримати співробітників.

Які найпоширеніші причини звільнень?

— Перша — зарплата. Нову роботу шукають, якщо людина професійно зросла, а компанія відмовляється піднімати заробіток. Друга — розвиток. Якщо співробітник бачить, що компанія не розвивається, то починає думати про зміну роботодавця. Третя — конфлікти з керівництвом. Часто директорами стають молоді люди, які не вміють спілкуватися з підлеглими. Тому й не знаходять спільної мови.

На що насамперед звертають увагу українці під час пошуку роботи?

— Раніше всі хотіли працювати у великих компаніях із білою зарплатою та соціальним пакетом. Зараз це відійшло на другий план. Багато фірм узагалі не підписують трудові договори. Оформляють працівників як підприємців. Люди не женуться за офіційною зарплатою, погоджуються на гроші в конверті. Головне, щоб платили достатньо. Також українці зрозуміли: треба постійно навчатися нового, щоб бути затребуваними на ринку праці.

Зараз ви читаєте новину «"Хочуть вигідні умови праці, гнучкий графік і високу зарплату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути