четвер, 28 січня 2021 00:30

Хочуть заборонити переносити робочі дні

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону переносу робочих днів на вихідні. Мовляв, це негативно впливає на продуктивність, суперечить законодавчим вимогам щодо мінімального часу відпочинку працівника.

— Застарілий Трудовий кодекс і залишки радянських традицій заважають виведенню бізнесу з тіні, економічному розвитку країни, — говорить економіст 56-річний Олександр Охріменко. — Одна з таких практик — перенос робочих днів на вихідні через свята. У Європі немає й ніколи не було такого. Коли українці потрапляють у Польщу, дивуються погодинній оплаті праці. В Україні вона теоретично є, але старий Трудовий кодекс фактично її вбив. Коли приходите в компанію, вам говорять, що робочий день триває 8 годин. Реально ж людина трудиться 10. Більшість роботодавців пропонують фіксовану помісячну оплату. Тобто за перепрацювання щодня на одну-дві години доплата не передбачена. Іноді просять виходити на роботу у вихідні. За це теж ніхто не платить. Поскаржитися нема куди, адже в Трудовому кодексі додаткова погодинна оплата не передбачена. Якщо в Європі перепрацьовуєте 47 хвилин — оплатять годину.

Від деяких застарілих норм Україна потроху відмовляється. Якщо порівняти ситуацію сьогодні та п'ять років тому, то кількість обов'язкових паперових документів суттєво зменшилася. Ще років за п'ять — вони зникнуть.

Зараз ви читаєте новину «Хочуть заборонити переносити робочі дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути