вівторок, 07 серпня 2007 17:58

Грошові ставки роблять на результати виборів і футбольних матчів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянин Михайло Шилов, 23 роки, переглядає результати футбольних матчів. У букмекерській конторі ”Марафон”, що на столичній площі Льва Толстого, він поставив 35 гривень на перемогу київського ”Динамо” над ”Дніпром”. Кияни програли з рахунком 1:3. Тепер Мих
Киянин Михайло Шилов, 23 роки, переглядає результати футбольних матчів. У букмекерській конторі ”Марафон”, що на столичній площі Льва Толстого, він поставив 35 гривень на перемогу київського ”Динамо” над ”Дніпром”. Кияни програли з рахунком 1:3. Тепер Мих

27-річний киянин Олексій Кандауров робить у букмекерській конторі "Фортуна" ставки на результати футбольних матчів. Нещодавно виграв 800 грн.

— Половину прогуляв у клубі з друзями, — каже чоловік. — Якби поставив їх знову, швидше за все, програв би. А так, приємно провели час.

Грати почав у студентські роки. Щастить нечасто, запевняє чоловік. У букмекерській конторі Олексій буває не частіше, ніж двічі на тиждень. Іноді робить перерву на кілька місяців.

В Україні діє близько десяти букмекерських мереж. Гроші приймають на результати матчів з футболу, гандболу й тенісу. Останнім часом ставлять і на президентські і парламентські вибори. Роблять це в касах, по телефону і через Інтернет.

Спершу букмекери прогнозують, хто і з яким рахунком виграє у спортивному поєдинку. Його прописують як коефіцієнт ставки. Приміром, передбачають перемогу донецького "Шахтаря" над "Дніпром" із імовірністю 1,3 — це коефіцієнт. Тобто шанси донеччан  виграти на 30% вищі. Грошовий виграш букмекери обчислюють, множачи суму ставки на коефіцієнт. Якщо поставити 50 грн на "Шахтар", за його виграш видадуть 65. З коефіцієнтом 1,1 ставку на переможця повернуть із "наваром" 5 грн.

Букмекери можуть надавати перевагу — фору. Приміром, футбольна команда "Ворскла" швидше за все програє столичному "Динамо" — чемпіону країни. Тому їй у таблиці позначають фору +2. Тобто "Ворскла" має перевагу в 2 голи. За програшу полтавців із рахунком 0:1 ставка на неї все одно виграє, бо команда матиме перевагу в один гол.

Киянин Рустем Малібов, 43 роки, грає за складнішою схемою — "експрес": робить єдину грошову ставку одразу на 2–3 матчі. Схема ризикованіша, зате й виграш більший. Та якщо помилиться хоча б у одному рахунку — втратить усе. Щодня о третій годині пополудні Рустем приходить до букмекерської контори "Парі-матч", що на столичній вул. Білоруській. Спершу вивчає лінію — таблицю спортивних подій з прогнозом їхніх рахунків.

Зі ста гравців заробляють не більше двох

— Найчастіше ставлю на ігри футбольних команд Німеччини і Британії. Колись часто ставив на голи Андрія Шевченка. Тепер не ризикую: дуже нестабільно Шева грає, — сміється Малібов.

Найбільший Рустемів виграш — 9,5 тис. грн. Він угадав результати трьох матчів за схемою "експрес". Але виграш не перекрив попередніх витрат, зізнається киянин:

— Ставлю гроші заради азарту, щоб цікавіше було дивитися футбол.

Зі ста гравців на ставках заробляють не більше двох, підрахував американець Джей Міллер. Він угадав рахунки 85% ігор американської футбольної ліги 1981 року. Утім передбачити хоча б половину рахунків майже неможливо, вважає Міллер.

— Головне — не втрачати здоровий глузд, — радить головний букмекер "Парі-Матч" Костянтин Сидоренко, 54 роки. — Для мене тоталізатор як розвага.

Початківцям досвідчені гравці радять дотримуватися низки правил. Найголовніше — не витрачати на гру великих сум. Також не варто грати в борг або на заощадження.

— Я ніколи не витрачаю на тоталізатор більше ніж 100 гривень, — каже Олексій Кандауров. — Частину виграшу відкладаю, а нову ставку роблю до 100 гривень.

Точніше результат змагання передбачають ті гравці, які ведуть зошит із результатами спортивних поєдинків, записують  букмекерські коефіцієнти, суми виграшів і програшів.

Однак на більшість матчів чемпіонату України з футболу букмекери ставок не беруть. Пояснюють, що футбольні команди часто платять суперникам за потрібний результат.

На тоталізатор можна поставити від 5 грн. Найбільша виплата у столичній букмекерській конторі "Парі-матч" склала 50 тис. грн.



Китайці влаштовують бої цвіркунів

У парках столиці Китаю Пекіна влаштовують народні забави — бої цвіркунів. У кожному змагаються п"ять комах. Цвіркунів ставлять одне перед одним на піщаному майданчику. Вони хитають вусами, рухають щелепами й лапками. Чотири слабших відступають, а переможець залишається в центрі. Власники переможених цвіркунів декілька разів підкидають їх догори — щоб повернути комахам войовничість. На бої цвіркунів роблять ставки — зазвичай 50 юанів ($6,3).

Як грають на тоталізаторі

Завсідники букмекерських контор застосовують кілька способів гри, щоб убезпечитися від надмірних розтрат. Найчастіше застосовують такі:
мінімал — грають на ставках із коефіцієнтом 1,1. На таких імовірність виграшу становить 90%. Приміром, ставлять 50 грн на київське "Динамо". Після його перемоги букмекери виплатять 55 грн. Цю суму знову ставлять на тоталізатор із таким же коефіцієнтом. Наступна перемога принесе 60,5 грн і так далі;
догін — стратегія для гравців із малим досвідом. Треба постійно ставити на той самий результат, допоки він не справдиться. Наприклад, на нічию. Найчастіше ставлять на кількість голів;
відсоток від суми — на одну гру ставлять частину суми, яку готові витратити на тоталізатор. Наприклад, щомісяця виділяють 100 грн. На одну гру ставлять чверть місячної суми — 25 грн. У разі програшу наступного разу ставлять 18,75 грн — 25% від залишку. Гроші можна розподілити за різними видами ставок: 10% на "експреси", а 15% на "певняки" — ставки з імовірністю виграшу 90%.

Зараз ви читаєте новину «Грошові ставки роблять на результати виборів і футбольних матчів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути