Тетяна Семенюк, 50 років, працівниця гіпермаркету, Київ:
— Гречка тепер тільки для багатих — 60 гривень кілограм. Скоро смак цієї крупи забудемо. У мене шестеро дітей. Пішла в магазин, глянула на ціну. Зрозуміла, що більше не можу гречку собі дозволити. Купую макарони, вони дешевші.
Наталія Шпак, 43 роки, пакувальниця, Чернігів:
— Олія була по 42 гривні, зараз 48–60. Хліб на 2 гривні подорожчав. Раніше брала пряники по 38 гривень, тепер вони 48. Шукаю акційні товари, щоб економити. На роботі постійно ділимося з колегами, де що дешевше. Сир твердий рідко беру, бо подорожчав майже на 20 гривень. Перейшли на плавлений, хоча він теж додав у ціні. Овочі, м'ясо, яйця нам дають родичі з села. Фарш буває купляю. Коштував 90 гривень раніше, останній раз брала по 110. Гречку тільки в суп кладу, пачки на пів року вистачає. Взагалі круп, макаронів майже ніяких не купую. Готуємо переважно картоплю — варену, смажену, тушену.
Юрій Пильник, 24 роки, програміст, Київ:
— Часто купую ковбасу. Раніше салямі коштувала 140 гривень, зараз по 190. Гречка подорожчала, фрукти. Але заміняти продукти дешевшими не намагаюся, грошей на все вистачає. Щомісяця на харчування йде в середньому 5 тисяч гривень. А якщо часто заходжу в кафе та ресторани, то 12 тисяч. Машину заправляю автогазом. Він коштує більш як 17 гривень за літр. Торік був по 9. Метал уп'ятеро подорожчав, дерево оброблене — в чотири рази.
Марія Прищепа, 62 роки, пенсіонерка з села Клочків Чернігівської області:
— На продукти витрачаю менш як 500 гривень на місяць. Помітила, що хліб подорожчав, олія сильно. Але в нашому сільському магазині все дороге. Цукерок ніколи не купляю. Хліб варенням намажу та й добре з чаєм. Коржик якийсь спечу. Маю город, тримаю курей, свиней. Стараюся влітку наробити консервації, щоб усе своє було. Докуплю рису, вермішелі. Гречку не беру, вона дорога.
Коментарі