Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2019 05:51

Держава частково оплатить утеплення житла

Об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) відшкодовуватимуть 40–50% витрат на утеплення житла. Таку програму затвердила наглядова рада Фонду енергоефективності. Заявки на участь у ній можна буде подавати у вересні.

— Серед українців ОСББ не популярні. Торік тільки 25 відсотків багатоквартирних будинків створили такі об'єднання, — каже 68-річний Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста". — Проблема в тому, що вся влада передається голові ОСББ. Є купа прикладів неефективного управління, внутрішніх конфліктів. Були випадки, що просто вкрали гроші всього будинку. Жителі реально не беруть участі в управлінні об'єднанням. Більшість не ходять на збори. А кілька зацікавлених активістів нічого кардинально змінити не можуть. Наприклад, усунути голову — проблема. Рішення легко оскаржити в суді. Реальний випадок, коли новий та старий голови працювали паралельно. Перший фактично виконував обов'язки. Другий — не віддавав печатку.

ОСББ переважно створюють у новобудовах. Це житло зводять за сучасними нормами. Там теплоізоляція, комунальні мережі в гарному стані. У квартирах стоять лічильники. Фактично допомога на утеплення житла їм не треба. Інша ситуація з радянськими панельками чи "хрущовками". Тільки у Києві 2,5 тисячі таких будинків. У більшості немає ОСББ. Крім того, 95 відсотків житлового фонду не обладнані квартирними лічильниками тепла. Ще тисячі багатоповерхівок не мають навіть загальнобудинкових. Бо їх украли. Закупити нові можна за рахунок мешканців будинку. Відповідний закон раніше прийняла Верховна Рада. Водночас там не прописали механізму збору грошей.

Зі старими будинками маємо ще одну проблему. Взимку жителі верхніх поверхів відкривають вікна, бо в квартирах надто спекотно. На нижніх навпаки вмикають обігрівачі. Щоб змінити ситуацію, треба провести повноцінну регуляцію системи теплопостачання в будинках. Якщо просто утеплити стіни, дах і підвал, то вікна відкриватимуть не тільки на верхніх, а й середніх поверхах. На нижніх — як пощастить.

В Україні діють програми утеплення для окремих квартир. Кредити дають банки. Однак пенсіонерам отримати позику на утеплення житла не під силу. Вони живуть переважно у старих будівлях. Треба зібрати купу документів. Через низькі доходи банки відмовляються видавати літнім людям кредити.

Зараз ви читаєте новину «Держава частково оплатить утеплення житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути