вівторок, 23 вересня 2008 16:33

Гектар овочевого поля приносить фермерові 2 тисячі гривень прибутку

Автор: фото: Анна ІЛЬЮК
  Фермер Василь Радзівіл обробляє поля плоскорізами. Потім засіває гірчицею. Зелену масу зорює для удобрювання ґрунту
Фермер Василь Радзівіл обробляє поля плоскорізами. Потім засіває гірчицею. Зелену масу зорює для удобрювання ґрунту

51-річний фермер Василь Радзівіл із села Обарів, поблизу Рівного, має 52 га землі. 11 га — під овочами. Садить картоплю, столові буряки, моркву, капусту, огірки та цибулю. По 2–3 га під кожну культуру. Решту засіває зерновими.

— До роботи змалку звик. На жнива уперше пішов у 11 років. Був помічником комбайнера. Коли 1993 року розвалився колгосп, почав власне господарство, — розповідає.

У штаті Радзівіла троє людей — він, дружина Ольга та зять Микола. Ще трьох працівників наймає на сезонні роботи. Платить по 50 грн за день.

— Зять працює на тракторі, а дружина порається з коровою та свинями. Тримаємо також курей, гусей та качок.

Насіння Василь Захарович замовляє з-за кордону. Якщо забракло голландського, докуповує місцеве.

— Колега із Млинівського району Саша Романчук має знижки в насіннєвій фірмі. Замовляє через кур"єрську пошту. Ми, кілька господарів складаємося, робимо великий заказ.

Кілограм насіння цибулі з Нідерландів обходиться в 1,2 тис. грн. Українське вдесятеро дешевше. Зате імпортне — урожайніше, усе сходить. Цибуля вимагає догляду найбільше. Для неї потрібні спеціальні сівалки та культиватор. Продати її можна найдорожче.

На обробіток землі плоскорізами потрібно менше пального

Городину постачає у дві лікарні, ендокринологічний центр, школи, заводську їдальню та кілька кафе.

— І на базарі торгуємо, — говорить. — На щорічний ярмарок у Рівному, його проводять на Покрову, вивозимо дві-три машини. Завжди спродуємося. Бо люди теж спеціально ждуть торгів, аби на зиму заготовитися.

Щозими Радзівіл рахує затрати і доходи. Із гектара зернових цьогоріч сподівається отримати до 1,5 тис. грн чистого прибутку. З гектара овочів — від 2 тис. грн. Разом — близько 80 тис. грн.

— Раніш бувало, згодовував капусту та буряки коровам і свиням. Ціни такі низькі були, що не було смислу везти на продаж. Цього року багато капусти насадили. Так оптовики  скуповували її по 35 копійок за кіло.

У Радзівіла є по два трактори МТЗ-82, культиватори та дискові борони. Плугом не користується.

— Обробляю землю безплужним способом. Розпушую плоскорізами, без перегортання пласта. Так треба менше пального, збільшується вміст гумусу, і не пересихає орний шар. Зораний гектар обходиться в 350 грн.

Після збирання врожаю чоловік засіває поля білою гірчицею. На гектар купує 20 кг насіння гірчиці по 5 грн. На зиму знову зорює. Так підживлює ґрунт. Ще дає селітру. Щороку на добрива витрачає майже 20 тис. грн.

На заробітки Радзівіл хоче купити сівалку за 140 тис. грн і мікроавтобус. Нині їздить мінівеном "сітроєн" за 75 тис. грн.

— Маю двох дочок. У старшої є дитина. А менша в Харкові вчиться. Платимо за науку 7 тисяч гривень на рік.

Зараз ви читаєте новину «Гектар овочевого поля приносить фермерові 2 тисячі гривень прибутку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути