неділя, 08 липня 2007 16:14

Фотолабораторії вигідно відкривати в малих містах

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Власник фірми з продажу фотолабораторій Геннадій Бабак показує фотознімки, надруковані з допомогою приладу ”цифрова фоторамка”. Порівняно зі звичайними кольоровими знімками, на них більш насичені кольори і контрастність
Власник фірми з продажу фотолабораторій Геннадій Бабак показує фотознімки, надруковані з допомогою приладу ”цифрова фоторамка”. Порівняно зі звичайними кольоровими знімками, на них більш насичені кольори і контрастність

Власну фотолабораторію Станіслав Давидюк, 32 роки, з райцентру Попільня Житомирської області відкрив півтора року тому. Раніше в містечку лише приймали замовлення, а друкували знімки в обласному центрі або Бердичеві. Треба було чекати кілька днів, доки їх привезуть.

— Я віддаю фотокартки наступного дня, — розказує підприємець. — Якщо є брак, одразу переробляю. А в приймальних пунктах лише на Житомир кивали — мовляв, так там надрукували, нічого не поробиш.

Фотосалон Давидюка працює на автостанції, в центрі Попільні. Поряд — універмаг, магазини і залізнична станція. Тому замовників не бракує. Не нову, але якісну лабораторію — установку для проявки і друку фотографій йому привезли з Києві за 40 тис. грн. Півроку підприємець учився працювати зі складним приладом, накупив книжок із фотосправи. Купив ще й цифрову рамку. Із цим приладом картки виходять набагато якіснішими. Також у фотостудії знімають фото на документи. Перед вступними до ВНЗ щодня роблять 700–800 зйомок. Давидюк сам проявляє плівки і друкує фотографії. Найманий працівник приймає замовлення і продає різний крам: плівки, рамки і фотоальбоми.

Агрегати для проявки і фотодруку швейцарської фірми "Гретаг" продає столична фірма "Бабак". Її засновник і керівник Геннадій Бабак, 35 років, раніше й сам тримав фотосалон, тож справу знає.

Собівартість фотокартки — 20 копійок

— Ми радимо брати уживану техніку. Вона значно дешевша, тому окупить себе швидко, — радить він. — Нова фотолабораторія коштує від 70 тисяч доларів. Десь у райцентрі не окупить себе і за десять років. Підприємець має платити і за оренду приміщення. Для фотолабораторії разом із приладдям і невеликим магазином треба 20–25 квадратних метрів. У торговельних центрах Києва такий бутик на першому поверсі здадуть в оренду за 2,5 тисячі доларів на місяць. Але в невеликих містах ціни вдесятеро нижчі.

До самої установки-фотолабораторії за 40 тис. Геннадій радить під"єднати цифрову рамку. Коштує вона теж 40 тис. Ще потрібен комп"ютер, щоб бачити кожен кадр на екрані. Сучасні хімреактиви — безпечні, тому додаткові дозволи для фотолабораторії не потрібні.

— Собівартість однієї фотокартки — з орендою приміщення, хімреактивами, папером, зарплатою персоналу — становить 20 копійок. А клієнт за невелике фото платить 50–65 копійок. У пересічній фотолабораторії Києва щодня замовляють не менш як тисячу фотокарток, — каже Геннадій.

За місяць фотолабораторія дає прибуток 8,8 тис. грн. Уживана машина з усім приладдям, "цифровою рамкою" хімреактивами і запасом паперу коштує не більш як 80 тис. Служитиме 10 років.

— У великих містах фотолабораторій удосталь, — розказує Геннадій Бабак. — А в малих вони тільки починають з"являтися. Витрати на утримання бізнесу там значно нижчі за столичні. Фотолабораторії є прибутковими в населених пунктах, де є хоча б 5 тисяч жителів.

Зараз ви читаєте новину «Фотолабораторії вигідно відкривати в малих містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути