четвер, 26 березня 2020 00:55

"Цей сезон стане провальним. Багато точок закриються до кінця весни"

Автор: REUTERS
  У Львові на дверях магазину висить оголошення ­англійською мовою, що він не працює. За попередніми підрахунками, через карантин зупинили роботу 700 тисяч підприємств. Там праце­влаштовані ­чотири мільйони українців
У Львові на дверях магазину висить оголошення ­англійською мовою, що він не працює. За попередніми підрахунками, через карантин зупинили роботу 700 тисяч підприємств. Там праце­влаштовані ­чотири мільйони українців

— Завіз партію весняного одягу та взуття з Туреччини. В товар вклав майже 20 тисяч доларів. Після карантину він нікому не буде потрібен, — розповідає підприємець з Одеси 46-річний Олександр. Прізвища просить не називати.

Торгує на ринку 7-й кілометр. Його закрили на карантин. Без роботи залишилися майже 10 тис. людей.

— Зазвичай частину товару відправляємо в Київ, у торговельні центри. Ще частину замовляють в інші міста. Зараз телефонуємо клієнтам — усі розводять руками. Мовляв, епідемія. А далі побачимо, чи будемо щось брати. На самому ринку в Одесі маю шість точок, наймаю продавців. Щомісяця плачу не менше 9 тисяч зарплати. Зараз робота зупинилася. Досі не можемо визначитися, як їм платити. Організували торгівлю онлайн, більшість нових моделей виставили в мережу. Але покупки мізерні. Люди не хочуть витрачати гроші. Підозрюю, цей сезон стане провальним. Багато точок закриються ще до кінця весни.

Туристічні фірми масово скорочують працівників. Відмовляються від менеджерів-фрилансерів.

— Туристична галузь буде не в кращих умовах цього року. Весну вже втратили для туризму. Дешеві пропозиції на початок сезону й гарячі тури ­зірвано. А це основний заробіток. Не буде й напливу туристів улітку. Люди не оговтаються від пережитого, боятимуться сідати в літаки, — каже 39-річна Тетяна Сауляк, директор компанії "Мандри".

Багато підприємців перевели працівників на роботу вдома.

— Можу прогнозувати затримку зарплат як мінімум на тиждень. З одного боку, зростання долара для нас вигідне, бо люди отримають виплати за вищим курсом. З другого — інвестори не мають змоги переказувати гроші, тому затримуватимуть. Більшість обіцяє розрахуватися з працівниками після карантину. У нашу фірму вкладають кошти зі Сполучених Штатів. Там карантин триватиме до 16 квітня, — говорить директор ІТ-компанії Сергій Корієнко.

— Почали возити валюту клієнтам додому. Беруть невеликі суми, максимум 700 доларів. Люди бояться, що до кінця надзвичайної ситуації валюта ще більше подорожчає. Поки що готівку маємо. Але банки вже запровадили обмеження на закупівлю. У кожного в нашій сфері є невеликий запас. Хоча попит шалений, — каже 42-річний Володимир, валютник із Вінниці.

Попит на доставку продуктів і товарів зріс утричі, за інформацією найпопулярніших сервісів.

— Кур'єри не почали зароб­ляти вдвічі більше, — розповідає бізнес-аналітик 42-річний Євген Зарудний. — У звичайні місяці отримували 16–20 тисяч гривень, тепер — 20–25. Вони фізично не можуть встигнути обслужити більше людей. Але загалом зросли заробітки служб доставки. Замовлень побільшало. З ними підписали договори ресторани, які раніше ніколи не йшли на це. Також побільшало клієнтів серед супермаркетів, аптек. Компанії взяли на роботу більше кур'єрів, за рахунок цього їхній дохід зростає. Поки що невідомо, як довго триватиме карантин і чи матимуть українці достатньо коштів, щоб оплачувати замовлення.

— Розцінки ми не піднімали. Побільшало замовлень із передмість. Бо місцеві працювали переважно в столиці. Транспорт скасували. Це сильно вдарило по цих людях. Робочий день у мене став довший. Буває, починаю о 5:30. Недавно останнього пасажира завіз о 23:15, — говорить 32-річний Олександр Подолян, водій із Києва.

Зараз ви читаєте новину «"Цей сезон стане провальним. Багато точок закриються до кінця весни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути